Articolul 22 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Exportul produselor alimentare și al hranei pentru animale din Republica Moldova

(1) Produsele alimentare și hrana pentru animale destinate exportului sau reexportului în vederea introducerii lor pe piața unei alte țări trebuie să corespundă cerințelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile în țara respectivă, cu excepția cazurilor în care acordul bilateral dintre părți prevede altfel.

(2) La solicitarea operatorului din domeniul alimentar, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor certifică siguranța produselor alimentare destinate exportului sau reexportului prin eliberarea certificatului de sănătate. Certificatul de sănătate se eliberează în urma rezultatelor încercărilor de laborator efectuate de laboratorul de referință sau de un laborator acreditat, prin care confirmă corespunderea produselor alimentare cu reglementările din domeniul alimentar din țara de export. La efectuarea încercărilor de laborator, prelevările de probe se efectuează de către autoritatea emitentă a certificatului. Modelul certificatului de sănătate este prezentat în anexa nr. 2.

(3) Produsele alimentare, materialele care vin în contact cu produsele alimentare și hrana pentru animale destinate exportului, care nu corespund reglementărilor din domeniul alimentar aplicabile în Republica Moldova, dar corespund cerințelor țării importatoare, pot rămîne în Republica Moldova pentru o perioadă de cel mult 90 de zile de la data producerii lor sau a intrării lor în țară. Aceste produse vor fi marcate clar ca fiind destinate exclusiv exportului, vor fi depozitate și păstrate separat de alte produse alimentare.

(4) În cazul în care produsele alimentare și materialele care vin în contact cu produsele alimentare destinate exportului nu corespund reglementărilor din domeniul alimentar aplicabile în Republica Moldova și, într-o perioadă de 90 de zile de la data producerii lor, nu au fost exportate sau aduse în conformitate cu aceste reglementări, produsele și materialele respective sînt supuse expertizei și, în funcție de rezultatele ei, se utilizează condiționat sau se nimicesc de către operatorii din domeniul alimentar.

Art 22 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului