Articolul 31 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Expertiza, utilizarea condiționată sau nimicirea produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar, retrase de pe piață

(1) Produsele alimentare și materialele destinate să vină în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar retrase de pe piață sunt supuse expertizei corespunzătoare (sanitaro-epidemiologice, sanitar veterinare și investigațiilor de laborator) de către organul de control și supraveghere de stat, în conformitate cu competențele ce îi sunt atribuite, pentru a determina posibilitatea de utilizare condiționată sau de nimicire a acestora. În cazul în care produsele alimentare au fost fabricate în unități neautorizate sanitar veterinar sau neînregistrate în domeniul siguranței alimentelor ori în cazul în care operatorul din domeniul alimentar deținător al produselor alimentare și/sau al materialelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare nu poate confirma proveniența acestora și în cazul în care produsele au semne vizibile de alterare și prezintă un pericol grav și imediat pentru viața și sănătatea umană, ele vor fi utilizate condiționat sau vor fi nimicite fără efectuarea expertizei. Anterior utilizării condiționate sau nimicirii, deținătorul produselor și/sau al materialelor respective, în prezența reprezentantului organului de control și supraveghere de stat, modifică proprietățile lor prin orice metodă accesibilă și sigură care ar exclude posibilitatea utilizării lor conform destinației.

(2) Produsele alimentare și materialele care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar se depozitează, pe durata efectuării expertizei, în condiții ce ar exclude accesul la ele. Produsele și materialele respective vor fi luate la evidență strictă. Responsabil de integritatea acestor produse și/sau materiale este operatorul din domeniul alimentar care le deține.

(3) În baza rezultatelor expertizei produselor alimentare și/sau a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar, organul de control și supraveghere de stat decide utilizarea condiționată sau nimicirea acestora. Operatorul din domeniul alimentar deținător al produselor și/sau materialelor respective alege modul și condițiile de utilizare condiționată sau de nimicire a acestora în conformitate cu reglementările din domeniul alimentar aprobate de către Guvern și le coordonează cu organul de control și supraveghere de stat care a emis decizia corespunzătoare.

(4) Oportunitatea folosirii alimentelor periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar în calitate de hrană pentru animale se coordonează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

(5) Toate cheltuielile care rezultă din controalele oficiale efectuate în caz de neconformitate, inclusiv prelevarea probelor, investigațiile de laborator, expertiza, depozitarea, transportul, utilizarea condiționată sau nimicirea produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar, sunt suportate de către operatorul din domeniul alimentar care le deține.

(6) Operatorul din domeniul alimentar deținător de produse alimentare și/sau materiale care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor din domeniul alimentar aplicabile va prezenta organului de control și supraveghere de stat care a emis decizia de utilizare condiționată sau de nimicire a acestora documentul sau copia documentului care confirmă utilizarea condiționată sau nimicirea produselor și/sau materialelor respective.

(7) Organul de control și supraveghere de stat care a emis decizia de utilizare condiționată sau de nimicire a produselor alimentare și/sau a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme reglementărilor din domeniul alimentar aplicabile este obligat să efectueze controlul asupra utilizării condiționate sau nimicirii produselor și/sau materialelor respective.


Art 31 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului