Articolul 13 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Cerințele de siguranță privind organizarea procesului de producție

(1) La fabricarea de produse alimentare, operatorii din domeniul alimentar sunt obligați să respecte cerințele privind siguranța și calitatea acestor produse la toate etapele lanțului alimentar, de asemenea să elaboreze planurile de autocontrol al siguranței și al calității în procesul de producție. Termenul de valabilitate al produselor alimentare este stabilit de către producător în colaborare cu instituțiile de cercetare și doar după testări de laborator prealabile.

(2) Termenul de valabilitate al produselor se stabilește ținând cont de tipul de produs, de metoda de fabricare, de compoziția sa, de ambalajul utilizat și de condițiile de depozitare a produselor. Producătorul stabilește perioada de valabilitate a produsului final în baza celei mai scurte perioade de valabilitate a ingredientelor produsului.

(3) La fabricarea și prelucrarea produselor alimentare și la fabricarea materialelor care vin în contact cu produsele alimentare se vor respecta prevederile reglementărilor în domeniul alimentar aprobate de Guvern.

(4) Cantitatea de contaminanți, de reziduuri de pesticide din/de pe produsele alimentare și din/de pe hrana de origine vegetală și animală pentru animale, precum și cantitatea de aditivi alimentari, arome și enzime din produsele alimentare nu trebuie să depășească limitele stabilite de Ministerul Sănătății.

(5) La fabricarea produselor alimentare se va utiliza materie primă inofensivă, care corespunde reglementărilor în domeniul alimentar aprobate de Guvern. La obținerea materiei prime alimentare se admite utilizarea de aditivi furajeri, de stimulatori de creștere a animalelor (inclusiv preparate hormonale), de preparate veterinare, pesticide, fertilizanți sau de alte produse pentru tratarea plantelor și a solului aprobate de Guvern.

(6) Aditivii alimentari, substanțele nutritive utilizate ca fortifianți, nutrimentele, precum și materialele care vin în contact cu produsele alimentare sunt folosite la fabricarea produselor alimentare doar dacă au fost autorizate sanitar în modul stabilit de Guvern.

(7) Producătorul este obligat să sisteze imediat producerea și distribuirea produselor alimentare și/sau a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme cu reglementările aplicabile din domeniul alimentar, pe termenul necesar remedierii deficiențelor. Produsele alimentare și/sau materialele care vin în contact cu produsele alimentare periculoase și/sau neconforme cu reglementările aplicabile din domeniul alimentar sunt supuse de către producător, în modul stabilit, expertizei și utilizării condiționate sau nimicirii.

Art 13 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului