Articolul 2 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Noțiuni principale

În scopul aplicării prezentei legi, se definesc următoarele noțiuni principale:

aditiv alimentar – orice substanţă care, în mod normal, nu se consumă ca aliment în sine şi nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic, avînd sau nu valoare nutritivă, a cărei adăugare deliberată, în scop tehnologic, în alimente în procesul de producție a acestora are ca rezultat sau se consideră în mod rezonabil că ar putea avea ca rezultat transformarea sa ori transformarea produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componentă a alimentelor în cauză;

alimente nesigure – alimente care, în condiții obișnuite de preparare și/sau utilizare, sunt periculoase și pot dăuna sănătății umane, daună manifestată prin contaminare biologică, fizică, chimică sau alergeni nedeclarați, luându-se în considerare sensibilitatea alimentară a unei anumite categorii de consumatori;

alimente de origine animală – produsele alimentare ce constau din sau conțin aproape în exclusivitate produse de origine animală (materie primă și produse obținute de la animale, păsări, pești, albine și hidrobionți);

alimente de origine nonanimală – vegetalele și produsele vegetale destinate consumului uman, precum legumele proaspete și conservate, inclusiv cartofii și sfecla de zahăr, fructele proaspete și conservate, semințele de leguminoase și de oleaginoase, cerealele boabe, produsele din cereale, condimentele, grăsimile și uleiurile de origine vegetală, dulciurile, băuturile alcoolice și nealcoolice, guma de mestecat, alimentele procesate, altele decît cele de origine animală, suplimentele alimentare și nutritive;

alimente provenite din organisme modificate genetic și/sau organisme modificate genetic – produsele alimentare care conțin o combinație nouă de material genetic, obținut prin tehnici de biotehnologie, și/sau organismele în care materialul genetic a fost modificat printr-un proces ce nu are loc în mod natural, prin împerechere și/sau recombinare naturală;

analiza riscurilor – proces care cuprinde trei componente interconectate: evaluarea riscurilor, gestiunea riscurilor și comunicarea riscurilor;

arome – produsele care:

a) nu sînt destinate consumului sub această formă, fiind adăugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul şi/sau gustul;

b) sînt compuse sau formate din substanţe aromatizante, preparate aromatizante, arome obţinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora;

certificat de calitate – document emis de producător în baza rapoartelor de încercări ale laboratorului acreditat/atestat, prin care se confirmă corespunderea calității și siguranței fiecărui lot livrat de produse alimentare cu cerințele stabilite în reglementările din domeniul alimentar;

certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor – act permisiv emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care atestă că activitățile de producție, procesare și depozitare, import și export menționate în anexa nr. 3 corespund reglementărilor din domeniul alimentar;

comunicarea riscurilor – schimbul interactiv de informații și opinii, pe întreaga durată a procesului de analiză a riscurilor, cu privire la pericole și riscuri, factorii corelați riscurilor și percepția riscurilor între evaluatorii riscurilor, gestionarii riscurilor, întreprinderile din domeniul alimentar și al hranei pentru animale, consumatori, mediul academic și alte părți interesate, inclusiv explicarea rezultatelor evaluărilor de risc și a temeiurilor deciziilor luate în materie de gestiune a riscurilor;

contaminant – orice substanță care nimerește neintenționat în alimente sau care este prezentă în acestea ca urmare a producerii (inclusiv a activităților de creștere a plantelor și animalelor și a practicii veterinare), fabricării, prelucrării, preparării, tratării, ambalării, preambalării, etichetării, transportului, depozitării, manipulării sau distribuirii acestora ori ca urmare a contaminării mediului;

enzimă alimentară – produs obţinut din organisme vegetale, animale sau microorganisme ori din produsele derivate din acestea, inclusiv din produsele obţinute printr-un proces de fermentare, folosind microorganisme, care:

a) conţine una sau mai multe enzime ce pot cataliza o reacţie biochimică specifică; şi

b) se adaugă unui produs alimentar în vederea îndeplinirii unei funcţii tehnologice la orice etapă a procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare a acestuia;

evaluarea riscurilor – proces bazat pe date științifice, constînd din 4 etape: identificarea pericolelor, caracterizarea pericolelor, evaluarea expunerii și caracterizarea riscurilor;

gestiunea riscurilor – proces, diferit de evaluarea riscurilor, de apreciere a politicilor alternative prin consultarea părților interesate, luîndu-se în considerare evaluarea riscurilor și alți factori legitimi și, dacă este necesar, selectîndu-se opțiunile de prevenire și de control adecvate;

hrană pentru animale – orice substanță sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă este procesat, parțial procesat sau neprocesat, destinat utilizării în nutriția animalelor;

identificarea produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare – activitatea de stabilire a corespunderii produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare cu cerințele stipulate în reglementările din domeniul alimentar aprobate de către Guvern, precum și cu informația referitoare la aceste produse și materiale, cuprinsă în documentele anexate și pe etichete;

introducere pe piață – deținerea produselor alimentare sau a hranei pentru animale în scopul comercializării, inclusiv oferirea spre vînzare sau orice altă formă de transfer, indiferent dacă este gratuit sau nu, comercializarea, distribuirea și alte forme de transfer;

întreprindere din domeniul hranei pentru animale – orice întreprindere, indiferent de forma de proprietate, care își desfășoară activitatea în domeniul hranei pentru animale la toate etapele lanțului alimentar în condițiile prezentei legi;

întreprindere din domeniul alimentar – orice întreprindere, indiferent de forma de proprietate, care își desfășoară activitatea în domeniul alimentar la toate etapele lanțului alimentar în condițiile prezentei legi;

lanț alimentar – toate etapele procesului de producție a unui aliment sau a unei hrane pentru animale, începînd de la producția primară pînă la și incluzînd depozitarea, transportul, distribuirea, importul, exportul, vînzarea și furnizarea acesteia către consumatorul final;

materiale care vin în contact cu produsele alimentare – materialele și articolele care se folosesc la producerea și distribuirea produselor alimentare, inclusiv utilajele tehnologice, aparatele și comunicațiile, ambalajul, vasele, vesela, ustensilele aflate în contact cu produsele alimentare, și care sînt destinate acestui scop;

materie primă alimentară – materia primă de origine animală, vegetală sau de alt gen, inclusiv apa, folosită la producerea produselor alimentare;

nutrimente şi/sau suplimente alimentare – substanţe nutritive, cum ar fi proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, elementele minerale, aminoacizii esenţiali şi/sau preparatele produse sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au în componenţa lor macro- şi micronutrimente şi/sau alte substanţe comestibile şi sînt consumate în cantităţi definite, suplimentar la raţia alimentară obişnuită. Nutrimentele şi/sau suplimentele alimentare nu se consideră medicamente;

operator din domeniul alimentar – persoana fizică sau juridică responsabilă de respectarea reglementărilor din domeniul alimentar în cadrul întreprinderii din domeniul alimentar aflată sub controlul său;

operator din domeniul hranei pentru animale – persoana fizică sau juridică responsabilă de respectarea reglementărilor din domeniul alimentar în cadrul întreprinderii din domeniul hranei pentru animale aflată sub controlul său;

pericol – agentul biologic, chimic sau fizic aflat în alimente sau în hrana pentru animale sau o stare a acestora, avînd potențialul de a cauza un efect negativ asupra sănătății;

plan de autocontrol – document elaborat și implementat de către operatorul din domeniul alimentar, care presupune controlul propriu asupra activității sale, realizat prin întreprinderea tuturor măsurilor necesare care să verifice siguranța produsului alimentar și corespunderea acestuia cu reglementările din domeniu, inclusiv prin prelevări de probe în vederea efectuării investigațiilor de laborator;

proces de producție – procesul integral sau parțial de obținere, manipulare, prelucrare, preparare, tratare, fabricare, ambalare, preambalare, etichetare, depozitare sau transport al produselor alimentare, inclusiv de combinare a acestora cu alte produse;

producție primară – producerea, creșterea sau cultivarea produselor primare, incluzînd recoltarea, mulsul și producția de animale de crescătorie înainte de sacrificare, de asemenea vînătoarea și pescuitul, precum și colectarea produselor de la animale și plante sălbatice;

produs alimentar sau aliment – orice substanță sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parțial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil să fie ingerat de oameni. Produsele alimentare includ băuturile, guma de mestecat și orice substanță, inclusiv apa, încorporată în mod intenționat în produse alimentare în timpul producerii, preparării sau tratării lor. Acestea includ apa în punctul de conformitate după cum urmează:

1) în cazul apei furnizate printr-o rețea de distribuție, în punctul din interiorul unei incinte sau al unei unități în care aceasta curge din robinetele folosite în mod normal pentru consumul uman;

2) în cazul apei furnizate dintr-un rezervor, în punctul în care aceasta curge din rezervor;

3) în cazul apei îmbuteliate în sticle sau recipiente destinate comercializării, în punctul în care aceasta este îmbuteliată în sticle sau recipiente;

4) în cazul apei folosite într-o întreprindere alimentară, în punctul în care apa este utilizată în întreprindere.

Noțiunea de „produs alimentar” nu include:

a) hrana pentru animale;

b) animalele vii;

c) plantele înainte de a fi recoltate;

d) medicamentele;

e) cosmeticele;

f) tutunul și produsele din tutun;

g) substanțele stupefiante sau psihotrope;

h) reziduurile și substanțele contaminante;

i) produsele obținute prin utilizarea dispozitivelor medicale;

produse alimentare falsificate – produsele alimentare care au fost modificate intenționat sau neintenționat, astfel încît ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea umană, ar putea leza interesele consumatorului sau l-ar putea informa greșit, și ale căror componență, caracteristici și proprietăți nu corespund celor stipulate în reglementările din domeniul alimentar, dar care, prin aspect, etichetare, prezentare și publicitate, pretind a fi astfel de produse;

produse compuse – produse alimentare care conțin atât produse prelucrate de origine vegetală, cât și produse prelucrate de origine animală;

rechemare – orice măsură care are drept scop realizarea returnării unui produs alimentar ce nu prezintă siguranță (nesigur) și care a fost deja furnizat sau pus la dispoziția consumatorilor de către producător, distribuitor, comerciant;

reglementări în domeniul alimentar – acte normative, reguli, cerințe, norme sanitar-veterinare și fitosanitare, standarde și alte documente normative pertinente care stabilesc cerințele de siguranță și calitate referitoare la produsele alimentare și materialele care vin în contact cu acestea pe întreg lanț alimentar și cele referitoare la hrana pentru animale produsă ori folosită pentru hrănirea animalelor de la care se obțin produse alimentare;

retragere – orice măsură care are drept scop prevenirea distribuției, expunerii și oferirii către consumatori a unui produs alimentar neconform reglementărilor din domeniul alimentar;

risc – o funcție a probabilității și gravității unui efect negativ asupra sănătății, determinat de prezența unui pericol;

siguranța (inofensivitatea) alimentelor – certitudine argumentată a faptului că, în condiții obișnuite de preparare și/sau utilizare, produsele alimentare nu sînt periculoase și nu prezintă riscuri pentru sănătatea generației actuale și a celei viitoare;

termen de valabilitate – exclusă;

trasabilitate – capacitatea de a depista și a urmări un anumit produs alimentar, o anumită hrană pentru animale, un animal de la care se obțin produse alimentare sau o substanță destinată încorporării ori care este de așteptat să fie încorporată într-un anumit produs alimentar sau într-o hrană pentru animale pe parcursul întregului lanț alimentar;

utilizare condiționată – întrebuințare a produselor alimentare neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar în alte scopuri decât consumul uman, în calitate de hrană pentru animale sau valorificare energetică prin transformarea în compost, biogaz sau prin incinerare.

Art 2 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului