Articolul 25 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Domeniile de competență ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Competențele Ministerului Sănătății privind supravegherea de stat a sănătății publice în domeniul siguranței produselor alimentare sînt:

a) identificarea, evaluarea, managementul și comunicarea riscurilor asupra stării de sănătate și de nutriție a populației;

b) prevenirea maladiilor provocate de produse alimentare prin realizarea intervențiilor de prevenire primară și secundară;

c) înregistrarea izbucnirilor de boli provocate de produse alimentare și cercetarea epidemiologică a acestor cazuri împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;

e) asigurarea instruirii în domeniul igienei și organizarea examenului medical al angajaților întreprinderilor care produc, prelucrează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare sau care prestează servicii de alimentație publică;

f) autorizarea sanitară a produselor alimentare, a materialelor și a articolelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare, precum și a surselor de apă minerale naturale indicate în art.14;

g) supravegherea și controlul respectării cerințelor privind mențiunile nutriționale și de sănătate pentru formulele de început și formulele de continuare, pentru preparatele pe bază de cereale și alimentele pentru copii, pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății, precum și pentru apele minerale comercializate în farmacii, care se asigură de Agenția Națională pentru Sănătate Publică;

h) supravegherea și controlul produselor alimentare pentru sugari și copiii mici, precum și al produselor cu destinație nutrițională specială, care se comercializează în farmacii;

i) autorizarea surselor de ape minerale naturale;

j) supravegherea și controlul materialelor care vin în contact cu produsele alimentare introduse pe piață, inclusiv cele importate, cu excepția materialelor destinate să vină în contact cu produsele alimentare aflate în uz la toate etapele lanțului alimentar;

k) elaborarea reglementărilor în domeniul aditivilor alimentari, al suplimentelor alimentare, al produselor alimentare noi, al produselor alimentare fortificate, al produselor alimentare tratate cu radiații ionizante, al produselor alimentare cu adaos de vitamine și minerale, al formulelor de început și formulelor de continuare, al preparatelor pe bază de cereale și al produselor alimentare pentru copii, al produselor alimentare destinate unor scopuri medicale speciale, al înlocuitorilor unei diete totale pentru controlul greutății, al apelor minerale și potabile și surselor acestora, al materialelor care vin în contact cu produsele alimentare, precum și al mențiunilor nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare;

l) stabilirea parametrilor microbiologici și fizico-chimici, a limitelor maxime de reziduuri de pesticide și contaminanți din produsele alimentare;

m) supravegherea și controlul pe întreg lanțul de producere a suplimentelor alimentare fabricate în unitățile cu activitate farmaceutică și comercializate în farmacii.

Art 25 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului