Articolul 31-2 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Obligațiile operatorilor din domeniul alimentar

(1) Operatorii înregistrați în sensul prezentului capitol sunt responsabili pentru siguranța și calitatea produsului lor și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea umană și că sunt îndeplinite toate condițiile stabilite prin reglementările din domeniul alimentar referitoare la:

a) etichetare;

b) asigurare a trasabilității;

c) parametrii de calitate și siguranță ai materiilor prime și ai produselor finite inclusiv prin testări de laborator;

d) controlul potabilității apei;

e) instruirea personalului;

f) aplicarea procedurilor de bune practici de igienă și a bunelor practici de fabricație, bazate pe principiile siguranței alimentelor, inclusiv prin aplicarea principiilor de analiză a riscurilor în punctele critice de control (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points), având în vedere tipul, capacitatea de producție și specificul unității.

(2) Operatorii din domeniul alimentar introduc pe piață produsele alimentare provenite din Republica Moldova numai dacă acestea au fost preparate și manipulate exclusiv în unitățile care au fost autorizate sanitar veterinar sau înregistrate în domeniul siguranței alimentelor.

(3) Orice activitate din domeniul alimentar care nu a fost autorizată sanitar veterinar sau nu a fost înregistrată în domeniul siguranței alimentelor se consideră ilegală și se sancționează contravențional în conformitate cu prevederile legislației.

Art 31-2 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului