Articolul 24 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Domeniile de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

(1) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea publică centrală de supraveghere în domeniul alimentar ce are ca obiectiv general aplicarea politicii privind siguranța alimentelor, inclusiv a hranei pentru animale, la toate etapele lanțului alimentar, de la producerea primară, procesarea, depozitarea, transportul, comercializarea acestora pînă la importul și exportul acestora.

(2) Domeniile principale de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce privește siguranța alimentelor sînt:

a) asigurarea siguranței biologice, chimice și fizice a produselor alimentare;

b) supravegherea și controlul producerii produselor alimentare, al igienei la întreprinderile din domeniul alimentar, inclusiv la unitățile alimentare din instituțiile medicale, din instituțiile balneosanatoriale, din instituțiile de educație antepreșcolară, din instituțiile de învățămînt preșcolar, primar, secundar, special, extrașcolar, din alternativele educaționale și din taberele pentru copii;

c) supravegherea și controlul pe întreg lanț alimentar a hranei pentru animale și a furajelor medicamentoase, al igienei la întreprinderile producătoare de furaj;

d) supravegherea și controlul privind utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-urilor) în produsele alimentare, în hrana pentru animale și semințe, la etapa de import, producere, prelucrare, procesare, transportare, distribuire, comercializare și utilizare a acestora;

e) supravegherea calității produselor primare, a calității alimentelor și a hranei pentru animale;

f) autorizarea operatorilor din domeniul alimentar conform art. 18 din Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitară veterinară și/sau înregistrarea în domeniul siguranței alimentelor a acestora, conform prevederilor capitolului V1 din prezenta lege;

g) certificarea siguranței produselor alimentare destinate exportului/reexportului conform prevederilor art. 22 alin. (1);

h) supravegherea și controlul materialelor care vin în contact cu produsele alimentare aflate în uz la toate etapele lanțului alimentar;

i) supravegherea și controlul etichetării produselor alimentare, inclusiv a produselor alimentare noi, a produselor alimentare pentru copii, cuprinzînd formulele de început și formulele de continuare, a preparatelor pe bază de cereale, a produselor alimentare destinate unor scopuri medicale speciale și a înlocuitorilor unei diete totale pentru controlul greutății, în conformitate cu reglementările din domeniul alimentar;

j) supravegherea și controlul pe întreg lanțul alimentar al suplimentelor alimentare, cu excepția celor fabricate în unități cu activitate farmaceutică și comercializate în farmacii;

k) supravegherea și controlul pe întreg lanțul alimentar al aditivilor alimentari, al produselor alimentare noi, al produselor alimentare fortificate, al produselor alimentare tratate cu radiații ionizante;

l) supravegherea și controlul pe întreg lanțul alimentar al produselor alimentare pentru sugari și copiii mici și al produselor alimentare cu destinație nutrițională specială, cu excepția celor care se comercializează exclusiv în farmacii;

m) supravegherea calității apei potabile utilizate de întreprinderile din domeniul alimentar la toate etapele lanțului alimentar, supravegherea pe piață a apei potabile și apelor minerale, inclusiv a apelor îmbuteliate;

n) protecția intereselor consumatorilor privind comercializarea produselor alimentare și prestarea serviciilor în alimentația publică;

o) identificarea, evaluarea, managementul și comunicarea riscurilor în domeniul inofensivității alimentelor și a hranei pentru animale;

p) verificarea înregistrărilor din fișele medicale individuale ale angajaților întreprinderilor din domeniul alimentar și verificarea instruirii acestora în domeniul igienei.

(3) Prin Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Republica Moldova:

a) contribuie la elaborarea de standarde tehnice internaționale privind produsele alimentare și hrana pentru animale, precum și la elaborarea de standarde sanitare și fitosanitare;

b) promovează coordonarea activității în vederea respectării standardelor de siguranță a alimentelor și a hranei pentru animale, desfășurată de organizațiile guvernamentale și neguvernamentale internaționale;

c) contribuie la dezvoltarea acordurilor privind recunoașterea echivalenței măsurilor specifice privind siguranța alimentelor și a hranei pentru animale;

d) promovează coerența dintre standardele tehnice internaționale și reglementările din domeniul alimentar.

Art 24 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului