Articolul 11 din Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova. Trasabilitatea

(1) Trasabilitatea produselor alimentare, a hranei pentru animale, a plantelor și a animalelor de la care se obțin produse alimentare, precum și a oricăror alte substanțe destinate a fi încorporate în alimente sau în hrana pentru animale, se stabilește pentru toate etapele lanțului alimentar.

(2) Produsele alimentare care urmează a fi introduse pe piață sînt etichetate conform prevederilor Legii nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

(3) Operatorii din domeniul alimentar și cei din domeniul hranei pentru animale trebuie să dispună de sisteme care să permită identificarea întreprinderilor de la care au fost aprovizionați cu alimente, cu hrană pentru animale, cu animale de la care se obțin produse alimentare sau cu orice substanțe destinate să fie încorporate în alimente sau în hrana pentru animale. De asemenea, operatorii din domeniul alimentar trebuie să dispună de sisteme care să permită identificarea întreprinderilor cărora le-au fost furnizate produsele alimentare fabricate sau ambalate de către ei. Aceste informații sînt puse la dispoziția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor la solicitare.

(4) Pentru a asigura retragerea alimentelor nesigure și monitorizarea efectelor lor asupra sănătății umane, pe tot lanțul alimentar vor fi implementate sisteme de trasabilitate.

(5) Operatorii din domeniul alimentar prezintă următoarele informații cu privire la loturile de produse alimentare care sînt furnizate agenților economici:

a) o descriere precisă a produsului alimentar;

b) volumul sau cantitatea de produse alimentare;

c) numele sau denumirea și adresa operatorului din domeniul alimentar de la care s-a expediat produsul alimentar;

d) numele și adresa expeditorului (proprietarului), în cazul în care acesta este altul decît operatorul din domeniul alimentar de la care s-a expediat produsul alimentar;

e) numele și adresa operatorului din domeniul alimentar căruia i-a fost expediat produsul alimentar;

f) numele și adresa destinatarului (proprietarului), în cazul în care acesta este altul decît operatorul din domeniul alimentar căruia i-a fost expediat produsul alimentar;

g) o referință de identificare a lotului sau a transportului, după caz; și

h) data expedierii produsului alimentar.

Formatul în care sînt puse la dispoziție informațiile menționate trebuie să fie unul precis și clar.

(6) Informațiile menționate la alin. (5) se actualizează zilnic și se păstrează cel puțin 14 zile de la data-limită de consum sau de la data durabilității minimale, sau de la ultima zi a termenului de valabilitate.

(7) La solicitarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, operatorul din domeniul alimentar furnizează informațiile menționate la alin. (5) în termen de 5 zile, iar în cazul produselor alimentare care nu prezintă siguranță, informațiile solicitate se comunică în termen de 24 de ore.

Art 11 Legea Privind siguranța alimentelor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №306 din 30.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului