Articolul 24 din Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova. Răscumpărarea acţiunilor obţinute contra bonuri patrimoniale

(1) La iniţierea procedurii de răscumpărare a acţiunilor deţinute, acţionarul minoritar care a obţinut acţiunile contra bonuri patrimoniale sau succesorul de drept al acestuia depune o cerere la societate care va conţine date privind:

a) identitatea acţionarului (numele/denumirea, adresa, numărul de identificare/codul fiscal etc.);

b) denumirea emitentului şi numărul de acţiuni deţinute de fiecare clasă;

c) modalitatea de informare privind acceptarea preţului şi de efectuare a plăţii pentru acţiunile ce vor fi vîndute (mandat poştal cu confirmare de primire, prin cont bancar sau în numerar – la cererea în scris a acţionarului).

La cerere vor fi anexate extrasul din contul de valori mobiliare şi declaraţia pe propria răspundere a acţionarului precum că acţiunile deţinute nu sînt grevate cu obligaţii.

(2) Societatea, în termen de 3 zile lucrătoare de la data de primire a cererii, anunţă acţionarul majoritar şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare despre cererea primită.

(3) Acţionarul majoritar este obligat, în termen de 30 de zile lucrătoare din data de primire a cererii de către societate, să comunice acţionarului minoritar preţul determinat conform alin.(8) şi să răscumpere acţiunile.

(4) Achitarea acţiunilor de către acţionarul majoritar se efectuează după acceptarea preţului de către acţionarul minoritar, în modul stabilit conform cererii, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data de acceptare a preţului.

(5) Răscumpărarea acţiunilor conform prezentului articol are loc prin transferul direct al dreptului de proprietate.

(6) După efectuarea plăţilor către acţionarul minoritar, acţionarul majoritar prezintă Depozitarului central sau persoanei care ţine custodia valorilor mobiliare documentele pentru înregistrarea transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor răscumpărate de la acţionarul minoritar, inclusiv:

a) dispoziţia de transmitere;

b) confirmarea privind achitarea acţiunilor răscumpărate;

c) acordul în scris dintre persoanele afiliate care deţin mai mult de 90% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii, care va prevedea date privind numărul de acţiuni ce vor fi procurate de către fiecare persoană afiliată – în cazul în care acţiunile nu vor fi procurate de o singură persoană.

(7) Acţionarul majoritar şi Depozitarul central sau persoana care ţine custodia valorilor mobiliare care a înregistrat transferul dreptului de proprietate vor prezenta Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare informaţia despre satisfacerea cererilor acţionarilor minoritari în termen de cel mult 3 zile lucrătoare din data transferului dreptului de proprietate.

(8) Preţul oferit pentru acţiunile deţinute de acţionarul minoritar va fi cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre următoarele:

a) preţul mediu ponderat de tranzacţionare a acţiunilor în ultimele 12 luni anterioare datei de anunţare a cererii;

b) valoarea activelor nete ce revine la o acţiune, conform ultimei situaţii financiare a emitentului;

c) valoarea de piaţă a activelor nete ce revine la o acţiune, calculată de comisia de cenzori în temeiul raportului de evaluare întocmit de o întreprindere de evaluare care nu este persoană afiliată a societăţii;

d) valoarea nominală (fixată) a acţiunii.

(9) Determinarea preţului conform alin. (8) lit. a) are loc în cazul în care acţiunile s-au tranzacţionat pe piaţa reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacţionare în volumele stabilite conform art. 23 alin. (7) din Legea privind piaţa de capital.Termenul de valabilitate a raportului de evaluare conform alin. (8) lit. c) nu va depăși 12 luni din data de evaluare.

(10) Prevederile prezentului articol nu se aplică valorilor mobiliare emise de societăţile pe acţiuni cu capital public-privat.

Art 24 Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1134 din 02.04.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului