Articolul 70 din Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova. Comisia de cenzori a societăţii

(1) Comisia de cenzori a societăţii exercită controlul activităţii economico-financiare a societăţii şi se subordonează numai adunării generale a acţionarilor.

(2) Atribuţiile, componenţa numerică, modul de formare şi de funcţionare a comisiei de cenzori a societăţii se stabilesc de prezenta lege, de statutul societăţii şi de regulamentul comisiei de cenzori. Numărul cenzorilor trebuie să fie impar. În cazul în care statul/unitatea administrativ-teritorială deţine cel puţin 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi propus pentru alegere adunării generale a acţionarilor de autorităţile centrale de specialitate ale administraţiei publice şi/sau, după caz, de autorităţile administraţiei publice locale. În cazul în care statul/unitatea administrativ-teritorială deţine mai mult de 50% din capitalul social, cel puţin unul dintre cenzori va fi reprezentantul Ministerului Finanțelor, al Ministerului Economiei şi/sau, după caz, al direcţiei de ramură a autorităţii administraţiei publice locale. Reprezentanții unei singure autorități centrale de specialitate a administrației publice și/sau, după caz, ai unei singure autorități a administrației publice locale nu pot constitui o majoritate în comisia de cenzori a societății.

(3) Numărul membrilor comisiei de cenzori în entitatea de interes public va fi de cel puţin 3 persoane.

(4) Membri ai comisiei de cenzori pot fi atît acţionarii societăţii, cît şi alte persoane.

(5) Membri ai comisiei de cenzori a societăţii nu pot fi:

a) persoanele indicate la art.29 alin.(11). Persoanele deja alese vor fi revocate din funcţie;

b) membrii consiliului societăţii;

c) membrii organului executiv sau salariaţii contabilităţii societăţii;

d) salariaţii organizaţiei gestionare a societăţii;

e) persoanele necalificate în contabilitate, finanţe sau economie;

f) alte persoane, dacă prezenta lege sau statutul societăţii limitează calitatea lor de membru în cadrul comisiei de cenzori.

(6) Comisia de cenzori se alege (se numeşte) pe un termen de la 2 la 5 ani.

(7) În cazul în care comisia de cenzori se alege la adunarea generală extraordinară a acţionarilor sau la adunarea generală convocată repetat, vor fi respectate prevederile art.50 şi procedurile stabilite pentru ţinerea adunării generale ordinare anuale.

(8) Statutul societăţii poate prevedea alegerea (numirea) unei rezerve a comisiei de cenzori, din care se completează componenţa de bază a comisiei în cazul retragerii membrilor ei. Rezerva se alege (se numeşte) în modul stabilit pentru alegerea membrilor comisiei de cenzori. Subrogarea membrilor comisiei de cenzori din rezerva aleasă se face în ordinea celui mai mare număr de voturi întrunit.

(9) În raporturile dintre societate şi persoanele care alcătuiesc comisia de cenzori se vor aplica, prin analogie, regulile mandatului, dacă statutul nu prevede altfel.

Art 70 Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1134 din 02.04.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului