Articolul 51 din Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova. Convocarea adunării generale a acţionarilor

(1) Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor se convoacă de organul executiv al societăţii în temeiul deciziei consiliului societăţii.

(2) În cazul în care consiliul societăţii nu a aprobat decizia cu privire la ţinerea adunării generale ordinare anuale sau nu a asigurat ţinerea ei în termenul indicat la art.49 alin.(3), aceasta se convoacă în modul stabilit pentru convocarea ei de consiliul societăţii, la decizia organului executiv al societăţii, luată:

a) din iniţiativa organului executiv; sau

b) la cererea comisiei de cenzori a societăţii sau a entităţii de audit, dacă aceasta exercită împuternicirile comisiei de cenzori; sau

c) la cererea oricărui acţionar; sau

d) în temeiul hotărîrii instanţei judecătoreşti.

(3) Adunarea generală extraordinară a acţionarilor se convoacă de organul executiv al societăţii în temeiul deciziei consiliului societăţii sau, în cazul prevăzut la art.68 alin.(3), a organului executiv, luate:

a) din iniţiativa consiliului societăţii; sau

b) la cererea comisiei de cenzori a societăţii sau a entităţii de audit, dacă aceasta exercită împuternicirile comisiei de cenzori; sau

c) la cererea acţionarilor care deţin cel puţin 25% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii la data prezentării cererii; sau

d) în temeiul hotărîrii instanţei judecătoreşti.

(4) În cererea comisiei de cenzori (entităţii de audit) privind convocarea adunării generale extraordinare a acţionarilor vor fi formulate chestiunile ce urmează a fi înscrise în ordinea de zi a adunării generale, indicîndu-se motivele înscrierii lor şi persoanele care au înaintat această cerere. În cazul în care cererea este iniţiată de acţionari, ea va conţine şi datele prevăzute la art.50 alin.(3) şi alin.(5).

(5) Cererea de convocare a adunării generale extraordinare a acţionarilor va fi semnată de toate persoanele care cer convocarea ei.

(6) În cazul în care nici un organ de conducere al societăţii nu este în posibilitate, în condiţiile legii, să adopte decizii cu privire la convocarea şi desfăşurarea adunării generale anuale a acţionarilor, aceste atribuţii se exercită de către acţionarii care deţin cel puţin 25% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii şi care au convenit asupra convocării acesteia, cheltuielile suportate fiind compensate din contul societăţii.

(7) În decurs de 15 zile de la data primirii cererii de convocare a adunării generale extraordinare a acţionarilor, consiliul societăţii:

a) va decide cu privire la convocarea adunării generale şi va asigura informarea acţionarilor despre aceasta; sau

b) va decide cu privire la refuzul de a convoca adunarea generală şi va expedia această decizie persoanelor care cer convocarea ei.

(8) În decizia cu privire la convocarea adunării generale a acţionarilor se va indica:

a) organul de conducere care a decis cu privire la convocarea adunării generale sau alte persoane care convoacă adunarea generală conform alin.(11);

b) data, ora şi locul ţinerii adunării generale, precum şi ora înregistrării participanţilor la ea;

c) sub ce formă se va ţine adunarea generală;

d) ordinea de zi;

e) data la care trebuie să fie întocmită lista acţionarilor care au dreptul să participe la adunarea generală;

f) termenele, ora şi locul familiarizării acţionarilor cu materialele pentru ordinea de zi a adunării generale;

g) modul şi termenul de comunicare acţionarilor a rezultatului votului prin corespondenţă sau sub formă mixtă;

h) modul de înştiinţare a acţionarilor despre ţinerea adunării generale;

i) textul buletinului de vot, dacă se va hotărî că procedura votării la adunarea generală se va efectua cu întrebuinţarea buletinelor;

j) secretarul societăţii sau membrii comisiei de înregistrare numiţi;

k) procedura de reprezentare a acționarilor și, după caz, mijloacele prin care societatea poate recepționa informații privind desemnarea reprezentanților prin utilizarea mijloacelor electronice, precum și procedurile care permit exercitarea votului prin corespondență sau prin mijloace electronice – în cazul desfășurării adunării generale prin corespondență, prin mijloace electronice sau sub formă mixtă;

l) adresa paginii web oficiale pe care vor fi disponibile informațiile stabilite la art. 55 alin. (3) – în cazul entităților de interes public.

(9) Consiliul societăţii nu este în drept să modifice forma propusă de ţinere a adunării generale extraordinare a acţionarilor.

(10) Decizia cu privire la refuzul de a convoca adunarea generală extraordinară a acţionarilor poate fi luată în cazurile în care:

a) chestiunile propuse spre a fi înscrise în ordinea de zi a adunării generale nu ţin de competenţa ei; sau

b) nu a fost respectat modul de prezentare a cererilor de convocare a adunării generale, prevăzut la alin.(3)–(5).

(11) Dacă, în termenul prevăzut la alin.(7), consiliul societăţii nu a luat decizia cu privire la convocarea adunării generale extraordinare a acţionarilor ori a luat decizia cu privire la refuzul de a o convoca, persoanele indicate la alin.(3) lit.b) şi lit.c) sînt în drept:

a) să convoace adunarea generală în modul stabilit pentru consiliul societăţii; şi/sau

b) să atace în justiţie eschivarea consiliului societăţii de a lua decizie sau refuzul de a convoca adunarea generală.

(12) Persoana care ţine registrul acţionarilor societăţii va prezenta persoanelor care convoacă adunarea generală extraordinară potrivit alin.(11) lista acţionarilor care au dreptul să participe la această adunare.

(13) Dacă adunarea generală extraordinară a acţionarilor se convoacă de persoanele indicate la alin.(3) lit.b) şi c), cheltuielile pentru pregătirea şi ţinerea adunării generale sînt suportate de aceste persoane.

(14) Dacă adunarea generală extraordinară a acţionarilor recunoaşte convocarea acestei adunări întemeiată, cheltuielile menţionate la alin.(13) se compensează din contul societăţii.

(15) Neconvocarea de către societate timp de 2 ani consecutivi a adunării generale a acţionarilor constituie temei pentru dizolvarea societăţii în temeiul hotărîrii instanţei judecătoreşti, cu excepţia cazului suspendării activităţii societăţii în modul prevăzut de legislaţie. Dreptul de a adresa instanţei judecătoreşti cerere de dizolvare a societăţii îl are orice acţionar.

Art 51 Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1134 din 02.04.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului