Articolul 47 din Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova. Plata dividendelor

(1) Decizia cu privire la plata dividendelor intermediare se ia de consiliul societăţii, iar hotărîrea cu privire la plata dividendelor anuale se ia de adunarea generală a acţionarilor, la propunerea consiliului societăţii.

(2) În hotărîrea cu privire la plata dividendelor se va indica:

a) data la care este întocmită lista acţionarilor care au dreptul să primească dividende;

b) cuantumul dividendelor pe o acţiune de fiecare clasă aflată în circulaţie;

c) forma şi termenul de plată a dividendelor.

(3) Pentru fiecare plată a dividendelor, consiliul societăţii asigură întocmirea listei acţionarilor care au dreptul să primească dividende.

(4) În lista acţionarilor care au dreptul să primească dividende intermediare vor fi înscrişi acţionarii şi custozii acţiunilor înregistraţi în conturile şi registrele Depozitarului central cel mai tîrziu cu 15 zile pînă la luarea hotărîrii cu privire la plata dividendelor intermediare, iar în lista acţionarilor care au dreptul să primească dividende anuale vor fi înscrişi acţionarii şi custozii acţiunilor înregistraţi în conturile şi registrele Depozitarului central la data fixată de consiliul societăţii în conformitate cu art.52 alin.(2) şi (4).

(5) Adunarea generală a acţionarilor este în drept să aprobe dividendele anuale în cuantum nu mai mic decît dividendele intermediare plătite.

(6) Mărimea dividendelor anunţate pe fiecare acţiune de aceeaşi clasă trebuie să fie egală, indiferent de termenul plasării acţiunilor.

(7) Dividendele se plătesc cu mijloace băneşti, iar în cazurile prevăzute de statutul societăţii, se plătesc cu acţiuni de tezaur sau acţiuni ale emisiei suplimentare sau cu alte bunuri destinate consumului populaţiei civile, a căror circulaţie nu este interzisă sau limitată de actele legislative.

(8) Pentru plata dividendelor fixate pe acţiunile preferenţiale poate fi constituit un fond special din contul defalcărilor din profitul net al societăţii.

(9) Dividendele pe acţiunile de aceeaşi clasă pot fi plătite cu acţiuni de altă clasă numai în temeiul hotărîrilor luate în modul prevăzut la art.21 alin.(10).

(10) Termenul de plată a dividendelor se stabileşte de organul care a luat decizia de plată în conformitate cu statutul societăţii, însă nu poate fi mai mare de 3 luni de la data luării deciziei cu privire la plata lor, cu excepţia cazurilor prevăzute la alineatul (11).

(11) Societăţile pe acţiuni al căror capital social cuprinde şi o cotă a proprietăţii publice transferă la bugetul respectiv, pînă la 30 iunie inclusiv a anului imediat următor anului de gestiune, dividendele plătite cu mijloace băneşti, calculate în funcţie de rezultatele activităţii din anul de gestiune, pe baza hotărîrii adunării generale a acţionarilor şi în conformitate cu structura capitalului social. În acelaşi termen, raportul privind dividendele calculate în funcţie de rezultatele activităţii societăţii pe acţiuni se prezintă Serviciului Fiscal de Stat. În caz de neachitare în termen la buget a dividendelor aferente cotei proprietăţii publice în capitalul social al societăţii pe acţiuni, Serviciul Fiscal de Stat va aplica majorarea de întîrziere, precum şi executarea silită a obligaţiilor neonorate în termen, conform titlului V al Codului fiscal.

(12) Darea de seamă privind dividendele aferente cotei proprietăţii publice în capitalul social al societăţii pe acţiuni se prezintă utilizînd, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condiţiile stipulate la art.187 alin.(2-1) din Codul fiscal.

(13) Decizia cu privire la plata dividendelor va fi publicată în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tîrziu de 7 zile lucrătoare de la data adoptării ei, în organul de presă prevăzut de statutul societăţii. Decizia cu privire la plata dividendelor de către societatea la care circulaţia valorilor mobiliare emise este în corespundere cu prevederile art. 12 alin. (9) va fi adusă la cunoştinţă fiecărui acţionar în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tîrziu de 7 zile lucrătoare de la data adoptării ei, de asemenea poate fi publicată conform hotărîrii adunării generale a acţionarilor.

(14) Dividendele care nu au fost primite de acţionar din vina lui în decurs de 3 ani de la data dezvăluirii informației conform alin. (13) se trec la venitul societăţii şi nu pot fi revendicate de acţionar.

(15) Dividendele plătite cu încălcarea dispozițiilor art. 46 alin. (2), (5) și (6) se restituie societății.

Art 47 Legea Privind societăţile pe acţiuni în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1134 din 02.04.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului