Articolul 12 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Cerințe de igienă pentru transport

(1) Mijloacele de transport și/sau containerele utilizate pentru transportul produselor alimentare trebuie să fie menținute curate, conform cerințelor generale de igienă și să fie funcționale pentru ca produsele alimentare să fie protejate împotriva contaminării, de asemenea să fie concepute și construite astfel încît să permită igienizarea și/sau dezinfecția.

(2) Recipientele din vehicule și/sau din containere nu vor fi utilizate pentru transportul altor încărcături decît produsele alimentare, în cazul în care această utilizare poate avea ca rezultat contaminarea. În cazul în care mijloacele de transport și/sau containerele sînt utilizate și pentru transportul altor încărcături decît produsele alimentare sau pentru transportul simultan al unor produse alimentare diferite, va fi asigurată o separare a produselor.

(3) Produsele alimentare sub formă lichidă, sub formă de granule ori de pudră sau în vrac trebuie să fie transportate în recipiente și/sau containere/cisterne rezervate exclusiv transportului de produse alimentare. Astfel de containere trebuie marcate, în mod obligatoriu și vizibil, cu litere ce nu pot fi șterse, în limba de stat a Republicii Moldova și în una sau mai multe limbi de circulație internațională, cu o mențiune privind utilizarea lor exclusivă în transportul produselor alimentare ori sînt marcate cu inscripția „Numai pentru produse alimentare”.

(3-1) Prin derogare de la alin. (3), uleiurile şi grăsimile lichide care sunt destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop pot fi transportate pe nave maritime care nu sunt rezervate transportului produselor alimentare, sub rezerva respectării condiţiilor prevăzute la alin.(7)−(9).

(4) În cazul în care mijloacele de transport și/sau containerele au fost utilizate pentru transportul altor încărcături decît produsele alimentare sau pentru transportul unor produse alimentare diferite, acestea trebuie să fie supuse unei igienizări eficiente între încărcări pentru a se evita pericolul contaminării. 

(5) În mijloacele de transport și/sau în containere, produsele alimentare trebuie aranjate și protejate astfel încît să excludă pericolul de contaminare.

(6) Mijloacele de transport și/sau containerele utilizate pentru transportul produselor alimentare trebuie să mențină aceste produse la temperaturi corespunzătoare, care să poată fi monitorizate.

(7) Mărfurile transportate înainte de uleiuri şi grăsimi în aceleaşi instalaţii pe o navă maritimă (în continuare −încărcătură anterioară)cuprind o substanţă sau un amestec de substanţe enumerate în lista încărcăturilor anterioare. Listaîncărcăturilor anterioare este aprobată prin ordinul directorului general al Agenţiei şi publicată pe pagina web oficială a instituţiei.

(7-1) Echipamentele, mijloacele de transport și/sau containerele utilizate pentru recoltarea, transportul sau depozitarea uneia dintre substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe menționate în anexa nr. 1 la Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare nu se utilizează pentru recoltarea, transportul sau depozitarea niciunui produs alimentar care nu conține substanța sau produsul respectiv, cu excepția cazului în care echipamentele, mijloacele de transport și/sau containerele au fost curățate și verificate cel puțin pentru a se constata absența oricăror resturi vizibile ale substanței sau produsului în cauză.

(8) Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor lichide care trebuie supuse prelucrării este efectuat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiţii:

a) în cazurile în care uleiurile sau grăsimile sunt transportate într-un rezervor din oţel inoxidabil sau într-un rezervor căptuşit cu răşini epoxidice ori cu un material echivalent tehnic al acestora, încărcătura anterioară transportată imediat în rezervorul respectiv trebuie să fie un produs alimentar sau o încărcătură din lista încărcăturilor anterioare menţionată la alin.(7); sau

b) în cazurile în care uleiurile sau grăsimile sunt transportate într-un rezervor fabricat din alte materiale decât cele menţionate la lit. a), cele trei încărcături anterioare transportate în rezervor trebuie să fie produse alimentare sau o încărcătură din lista încărcăturilor anterioare menţionată la alin.(7).

(9) Transportul în vrac pe nave maritime al uleiurilor sau grăsimilor care nu trebuie supuse unei prelucrări ulterioare este efectuat în rezervoare care nu sunt rezervate în exclusivitate transportului produselor alimentare, sub rezerva următoarelor condiţii:

a) rezervorul este din oţel inoxidabil sau căptuşit cu răşini epoxidice ori cu un material echivalent tehnic al acestora; şi

b) cele trei încărcături anterioare transportate în rezervor trebuie să fie produse alimentare.


Art 12 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului