Articolul 3 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Responsabilitățile operatorilor din domeniul alimentar privind igiena produselor alimentare

(1) Operatorii din domeniul alimentar se asigură că toate etapele de producție, de prelucrare și de distribuție a produselor alimentare aflate sub controlul lor corespund cerințelor de igienă prevăzute de prezenta lege.

(2) Operatorii din domeniul alimentar care realizează producție primară și operațiuni asociate acesteia se conformează cerințelor de igienă prevăzute la capitolul III.

(3) Operatorii din domeniul alimentar întreprind următoarele măsuri specifice de igienă:

a) conformarea cu criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;

b) procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor prevăzute de prezenta lege;

c) conformarea cu cerințele privind controlul temperaturii pentru produsele alimentare;

d) menținerea lanțului criogenic;

e) prelevarea de probe și efectuarea încercărilor de laborator.

(4) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (denumită în continuare Agenție) elaborează și pune în aplicare măsuri specifice de igienă și metodele de prelevare a probelor și de analiză asociate, aprobate de Guvern.

(5) Operatorii din domeniul alimentar utilizează metode speciale de prelevare a probelor și de analiză sau metode ce oferă rezultate echivalente cu cele obținute prin utilizarea metodei de referință doar în cazul în care acestea sînt validate sau recunoscute pe plan internațional. 

(6) Operatorii din domeniul alimentar utilizează ghidurile naționale și internaționale de bune practici ca suport pentru asigurarea conformității cu obligațiile ce le revin.

(7) Operatorii din domeniul alimentar implementează și mențin proceduri permanente, bazate pe principiile HACCP, care constau în următoarele:

a) identificarea oricăror riscuri care trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil;

b) identificarea punctelor critice de control pentru etapa sau etapele în care controlul este esențial, pentru a se preveni riscul sau a-l reduce la un nivel acceptabil;

c) stabilirea unor limite critice la punctele critice de control capabile să separe domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;

d) stabilirea și implementarea unor proceduri eficiente de monitorizare în punctele critice de control;

e) stabilirea unor acțiuni corective în cazul în care monitorizarea indică faptul că un punct critic de control nu se află sub control;

f) stabilirea unor proceduri ce trebuie să fie efectuate cu regularitate pentru a se verifica dacă măsurile enunțate la lit. a)–e) funcționează eficient;

g) întocmirea unor documente și evidențe în funcție de natura și dimensiunea întreprinderii din domeniul alimentar pentru a demonstra aplicarea eficientă a măsurilor prevăzute la lit. a)–f).

(7-1) La aplicarea principiilor HACCP menționate la alin.(7) lit. a)–g), operatorii din domeniul alimentar vor ține cont de recomandările Codex Alimentarius.

(7-2) Agenția efectuează auditul HACCP la unitățile de producere/procesare a alimentelor destinate exportului prin prisma recomandărilor Codex Alimentarius.

(8) În cazul oricărei modificări a produsului, a procesului de producție sau a unei etape în procesul de producție, operatorii din domeniul alimentar reexaminează procedura HACCP și operează modificările ce se impun. Prevederile alin. (7) se aplică numai operatorilor din domeniul alimentar care realizează orice etapă de producție, de prelucrare și de distribuție a produselor alimentare după producția primară și operațiunile asociate acesteia.

(9) Operatorii din domeniul alimentar asigură:

a) furnizarea către Agenție, la solicitarea acesteia, a documentelor specificate la alin. (7) lit. g), ce atestă îndeplinirea procedurilor bazate pe principiile HACCP, ținîndu-se cont de natura și amploarea activității în domeniul alimentar;

b) actualizarea permanentă a documentelor ce descriu procedurile elaborate în conformitate cu prezentul articol;

c) păstrarea documentelor și a înregistrărilor conform prevederilor Legii nr. 880/1992 privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova.

(10) Agenția recomandă măsuri detaliate pentru a facilita implementarea prezentului articol, în special a procedurilor de utilizare stabilite prin ghiduri privind aplicarea principiilor HACCP, în scopul conformării cu prevederile alin. (7).

(11) Operatorii din domeniul alimentar cooperează cu Agenția în vederea efectuării controalelor oficiale privind produsele alimentare conform prevederilor Legii nr. 50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor și ale Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(12) Operatorii din domeniul alimentar își exercită activitatea numai dacă sînt autorizați sau înregistrați de către Agenție conform prevederilor Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară și ale Legii nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor.

(13) În vederea autorizării sau înregistrării de către Agenție, operatorii din domeniul alimentar se asigură că întreprinderile lor sînt supuse cel puțin unei inspecții efectuate la fața locului conform Legii nr. 50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor.

(14) La importul și exportul produselor alimentare, operatorii din domeniul alimentar respectă cerințele prevăzute de prezentul articol, precum și alte cerințe în vigoare privind produsele alimentare.

(15) Se pot aplica proceduri simplificate, bazate pe principiile HACCP sau pe bunele practici de igienă, atunci când acestea sunt suficiente pentru controlul riscurilor, în cazul:

a) producătorilor de cantități mici de produse alimentare de origine animală și/sau de origine nonanimală, inclusiv de produse care pot fi considerate artizanale sau tradiționale;

b) livrărilor directe, de către producător, ale unor cantități mici de produse primare consumatorilor finali sau unităților de comerț cu amănuntul care le comercializează direct consumatorilor finali;

c) pensiunilor turistice, agroturistice și caselor rurale;

d) unităților de alimentație publică, astfel cum sunt definite la compartimentul F din anexa nr.5 la Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, precum și spațiilor și încăperilor (secțiilor) unităților de comerț antrenate în prepararea și comercializarea produselor alimentare.

(16) Guvernul, ținând cont de obiectivele prezentei legi și de factorii de risc relevanți, aprobă:

a) cerințe simplificate bazate pe principiile HACCP și pe bunele practici de igienă pentru operatorii din domeniul alimentar menționați la alin. (15);

b) criteriile de încadrare a întreprinderilor din domeniul alimentar în categoria producătorilor de cantități mici, în sensul alin. (15) lit. a);

c) cantitățile mici de produse primare pentru a fi livrate direct consumatorilor finali sau unităților de comerț cu amănuntul care le comercializează direct consumatorilor finali, în sensul alin. (15) lit. b).

(17) Cerințele și condițiile prevăzute la alin. (16) nu trebuie să afecteze siguranța alimentelor puse la dispoziția consumatorilor, asigurându-se totodată utilizarea în continuare a metodelor tradiționale/artizanale la toate etapele de producție, prelucrare și distribuție a produselor alimentare.

(18) Măsurile menționate la alin. (16) se aplică inclusiv construcției, structurii și dotării unităților din domeniul alimentar.

(19) Prin derogare de la prevederile art.7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor și ale art. 3 alin. (7) din Legea nr. 296/2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare, implementarea sistemului HACCP nu este obligatorie în cazul:

a) unităților de comerț ambulant menționate la art. 2 și în cazul unităților de comerț care nu prelucrează sau nu prepară alimentele, ci doar le comercializează, inclusiv alimentele preambalate;

b) unităților de alimentație publică care nu produc, nu prelucrează sau nu prepară alimente, ci doar servesc băuturi reci și/sau calde sau care reîncălzesc alimentele preambalate.

Art 3 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului