Articolul 8 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Evidența documentației

(1) Operatorii din domeniul alimentar au obligația:

a) de a păstra documentele de punere în aplicare a HACCP conform prevederilor Legii nr. 880/1992 privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova;

b) de a face disponibile, la solicitarea Agenției, documentele de punere în aplicare a HACCP.

(2) Operatorii din domeniul alimentar care cresc animale sau care obțin produse primare de origine animală țin evidențe cu privire la:

a) natura și originea hranei pentru animale, inclusiv privind orice utilizare a produselor pentru protecția plantelor;

b) produsele medicinale de uz veterinar sau alte tratamente administrate animalelor, datele de administrare și perioadele de așteptare;

c) apariția bolilor sau a agenților biologici care afectează inofensivitatea produselor alimentare de origine animală;

d) rezultatele tuturor analizelor relevante efectuate pe probe prelevate de la animale sau pe alte probe prelevate în scop de diagnostic, ce au importanță pentru sănătatea omului;

e) orice rapoarte aferente verificărilor efectuate asupra animalelor sau produselor de origine animală.

(3) Operatorii din domeniul alimentar care produc sau colectează produse vegetale țin evidențe cu privire la:

a) orice utilizare a produselor fitofarmaceutice și a biocidelor;

b) orice apariție a organismelor dăunătoare sau a bolilor care pot afecta siguranța produselor de origine vegetală;

c) rezultatele tuturor analizelor relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau pe alte probe, care sînt importante pentru sănătatea omului.

(4) La întocmirea și păstrarea evidențelor, operatorii din domeniul alimentar sînt asistați de alte persoane, precum medici veterinari, agronomi și tehnicieni agricoli.

(5) În vederea respectării prevederilor art. 12 alin.(8) şi (9), căpitanulnavei maritime care transportă în rezervoare uleiuri şi grăsimi în vrac păstrează documentele justificative întocmite cu precizie referitoare la cele trei încărcături anterioare transportate în rezervoarele în cauză, precum şi la eficacitateaprocesului de curăţare aplicat între aceste încărcături.

(6) Dacă încărcătura anterioară a fost transbordată, căpitanul navei maritime primitoare păstrează, în afara documentelor justificative menţionate la alin. (5), documentele justificative întocmite cu precizie care atestă că transportul uleiurilor şi grăsimilor în vrac a respectat în timpul expediţiei anterioare condiţiile prevăzute la art. 12 alin.(8) şi (9), precum şi eficienţa procesului de curăţare efectuat pe celălalt vas între încărcături.

(7) La cerere, căpitanul navei maritime pune la dispoziţia Agenţiei documentele justificative prevăzute la alin. (5) şi (6).

Art 8 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului