Articolul 7 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Responsabilitățile operatorilor din domeniul alimentar față de cerințele generale de igienă pentru producția primară

(1) Operatorii din domeniul alimentar se asigură, prin implementarea și respectarea cerințelor de igienă a produselor alimentare, că produsele primare sînt protejate de contaminare, avînd în vedere orice prelucrare pe care aceste produse o vor suporta ulterior.

(2) Operatorii din domeniul alimentar se conformează prevederilor referitoare la controlul pericolelor pentru producția primară și operațiunile asociate acesteia, incluzînd:

a) măsuri pentru controlarea contaminării ce provine din aer, sol, apă, din hrana pentru animale, din fertilizanți, din produsele medicinale de uz veterinar, din produsele pentru protecția plantelor, din biocide și din depozitarea, manipularea, colectarea și prelucrarea deșeurilor;

b) măsuri referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor și la sănătatea plantelor, care au implicații asupra sănătății omului, incluzînd programe pentru monitorizarea și combaterea zoonozelor și a agenților acestora.

(3) Operatorii din domeniul alimentar care cresc, colectează ori vînează animale sau care obțin produse primare de origine animală întreprind măsuri pentru:

a) menținerea în stare bună a instalațiilor utilizate pentru producția primară și operațiunile asociate acesteia, inclusiv a instalațiilor utilizate la depozitarea și manipularea hranei pentru animale, curățarea și dezinfectarea acestora;

b) menținerea în stare curată a echipamentului, containerelor, boxelor și vehiculelor;

c) asigurarea curățeniei animalelor ce urmează a fi sacrificate și a animalelor pentru reproducere;

d) utilizarea apei potabile sau a apei curate pentru prevenirea contaminării;

e) asigurarea stării bune de sănătate a personalului care manipulează hrana pentru animale și instruirea cu privire la pericolele pentru sănătate;

f) evitarea contaminării produselor alimentare, determinată de animale și de organismele dăunătoare;

g) depozitarea și manipularea deșeurilor și a substanțelor periculoase astfel încît să se prevină contaminarea;

h) prevenirea introducerii și a răspîndirii bolilor contagioase transmisibile la oameni prin produse alimentare, inclusiv luarea măsurilor de precauție în cazul în care se introduc animale noi și raportarea la Agenție a suspiciunii despre existența unor astfel de focare de boli;

i) monitorizarea analizelor relevante efectuate pe probe prelevate de la animale sau pe alte probe, ce au importanță pentru sănătatea omului;

j) utilizarea corectă a aditivilor furajeri și a produselor medicinale de uz veterinar, conform instrucțiunilor de utilizare.

(4) Operatorii din domeniul alimentar care produc sau colectează produse vegetale întreprind măsuri pentru:

a) menținerea în stare curată a echipamentului, containerelor, boxelor, vehiculelor și vaselor;

b) asigurarea condițiilor igienice de producție, transport și depozitare și pentru curățenia produselor vegetale;

c) utilizarea apei potabile sau apei curate pentru a preveni contaminarea;

d) asigurarea stării bune de sănătate a personalului care manipulează hrana pentru animale și instruirea cu privire la pericolele pentru sănătate;

e) evitarea situațiilor în care animalele și organismele dăunătoare pot cauza contaminarea produselor alimentare;

f) depozitarea și manipularea deșeurilor și a substanțelor periculoase astfel încît să se prevină contaminarea;

g) monitorizarea analizelor relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau pe alte probe, care sînt importante pentru sănătatea omului;

h) utilizarea corectă a produselor de uz fitosanitar și a biocidelor, în conformitate cu instrucțiunile de utilizare a produselor respective.

(5) Operatorii din domeniul alimentar întreprind măsuri de remediere în cazul în care au fost informați despre problemele identificate în timpul controalelor oficiale.

Art 7 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului