Articolul 15 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Aprovizionarea cu apă și canalizare

(1) În cadrul întreprinderilor din domeniul alimentar este prevăzută o sursă de apă potabilă care trebuie utilizată ori de cîte ori este necesar pentru a se exclude contaminarea produselor alimentare.

(2) Operatorii din domeniul alimentar vor utiliza apa potabilă pentru a elimina contaminarea suprafeței produselor alimentare de origine animală, cu excepția cazului în care se utilizează alte substanțe în conformitate cu instrucțiunea de utilizare a substanței respective.

(3) Pentru spălarea externă și pentru produsele de pescărie întregi se va utiliza apa curată. Atunci cînd se folosește apa curată, trebuie să se utilizeze instalații pentru furnizarea acesteia. Pentru moluștele bivalve vii, echinoderme, tunicate și gasteropode marine se va utiliza apa de mare curată sau apa curată.

(4) În cazul în care este utilizată apa nepotabilă pentru controlul incendiilor, pentru producerea de aburi, pentru refrigerare și pentru alte scopuri similare, aceasta va circula printr-un sistem separat, bine identificat. Apa nepotabilă nu trebuie să aibă conexiuni cu sistemul de apă potabilă sau nu trebuie să se permită deversarea acesteia în sistemele de apă potabilă.

(5) Apa reciclată, utilizată la prelucrare sau ca ingredient, nu trebuie să prezinte niciun pericol de contaminare. Aceasta trebuie să corespundă aceluiași standard ca și apa potabilă.

(6) Gheața ce vine în contact cu produsele alimentare trebuie să fie făcută din apă potabilă. Pentru răcirea produselor de pescărie întregi gheața trebuie să fie produsă din apă curată. Gheața trebuie produsă, manipulată și depozitată în condiții care să o protejeze de contaminare.

(7) Aburul utilizat în contact direct cu produsele alimentare nu trebuie să conțină nicio substanță ce prezintă vreun pericol pentru sănătate sau ce are potențialul să contamineze produsele alimentare.

(8) În cazul în care produselor alimentare le este aplicat un tratament termic în recipiente închise ermetic, se asigură ca apa utilizată pentru răcirea recipientelor după tratamentul termic să nu constituie o sursă de contaminare pentru produsele alimentare.

(9) Operatorii din domeniul alimentar sînt obligați să respecte normele de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare conform prevederilor legislației în vigoare.

Art 15 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului