Articolul 9 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Cerințe de igienă pentru întreprinderile din domeniul alimentar, cu excepția unităților de comerț ambulant

(1) Întreprinderile din domeniul alimentar sînt menținute curate și în stare bună de funcționare și întreținere.

(2) Proiectarea, designul, construcția, localizarea și mărimea întreprinderilor din domeniul alimentar trebuie:

a) să permită întreținerea, igienizarea și/sau dezinfecția necesară pentru a evita sau reduce la minimum contaminarea pe calea aerului și să asigure spațiu de lucru care ar permite efectuarea igienică a tuturor operațiunilor;

b) să prevină acumularea murdăriei, contactul cu materiale toxice, căderile de particule în produse alimentare și formarea de condens sau de mucegaiuri nedorite pe suprafețe;

c) să permită aplicarea bunelor practici de igienă pentru produsele alimentare, inclusiv protecția împotriva contaminării și controlul asupra organismelor dăunătoare;

d) să ofere condiții de manipulare și de depozitare a produselor alimentare la o temperatură controlată, cu capacitate suficientă pentru menținerea produselor la temperaturi adecvate, și să fie proiectate astfel încît aceste temperaturi să poată fi monitorizate și înregistrate.

(3) Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie asigurate cu toalete conectate la un sistem de canalizare. Toaletele nu trebuie să comunice direct cu spațiile în care sînt manipulate produsele alimentare.

(4) Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie asigurate cu lavoare, amplasate și concepute pentru spălarea mîinilor. Lavoarele pentru spălarea mîinilor sînt prevăzute cu apă curentă caldă și rece, cu materiale pentru spălarea și uscarea igienică a mîinilor. Acționarea acestora se face pe principiul „mîinilor libere”. Dispozitivele pentru spălarea produselor alimentare sînt separate de cele pentru spălarea mîinilor.

(5) Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie asigurate cu mijloace de ventilație naturală sau mecanică. Este interzis ca fluxul mecanic de aer dintr-o zonă contaminată să treacă către o zonă curată. Sistemele de ventilație sînt construite astfel încît să permită ca filtrele și alte componente ce necesită curățare sau înlocuire să fie ușor accesibile.

(6) Grupurile sanitare trebuie să dețină ventilație naturală sau mecanică.

(7) Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie să dispună de iluminare naturală și/sau artificială.

(8) Instalațiile de scurgere trebuie să fie concepute și construite astfel încît să se evite pericolul de contaminare. În cazul în care canalele de scurgere sînt deschise total sau parțial, acestea trebuie să fie concepute pentru a exclude scurgerea de deșeuri dintr-o zonă contaminată spre sau într-o zonă curată, în special în zona în care sînt manipulate produse alimentare ce pot să prezinte un pericol ridicat pentru consumatorul final.

(9) Întreprinderile din domeniul alimentar trebuie să dispună de vestiare pentru personal.

(10) Se interzice depozitarea agenților de curățare și a substanțelor dezinfectante în zonele în care se manipulează produsele alimentare.

Art 9 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului