Articolul 17 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Cerințe de igienă aplicabile produselor alimentare

(1) Operatorii din domeniul alimentar nu trebuie să accepte materii prime și ingrediente ce ar putea să fie contaminate cu paraziți, cu microorganisme patogene ori cu substanțe toxice, descompuse sau străine, astfel încît chiar și după aplicarea de către aceștia, în mod igienic, a procedurilor normale de sortare, de preparare ori de prelucrare, produsul final ar fi impropriu pentru consum uman.

(2) Materiile prime și toate ingredientele depozitate trebuie să fie întreținute în condiții concepute să prevină deteriorarea acestora și să le protejeze împotriva contaminării.

(3) La toate etapele de producție, de prelucrare și de distribuție, produsele alimentare trebuie să fie protejate împotriva oricărei contaminări ce ar putea face produsul alimentar impropriu pentru consumul uman, dăunător pentru sănătate sau contaminat.

(4) Trebuie să se aplice proceduri pentru controlul organismelor dăunătoare, pentru evitarea accesului animalelor domestice în locurile de pregătire, manipulare sau depozitare a produselor alimentare.

(5) Materiile prime, ingredientele, produsele intermediare și produsele finite care favorizează creșterea rapidă și progresivă a microorganismelor patogene și formarea de toxine nu trebuie păstrate la temperaturi ce ar putea genera un pericol pentru sănătate. Lanțul criogenic nu trebuie să fie întrerupt. Se permite retragerea lor, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate. Întreprinderile din domeniul alimentar în care se produc, se manipulează și se împachetează produse alimentare prelucrate trebuie să dispună de spații pentru depozitarea separată a materiilor prime și a materialului prelucrat și de spații frigorifice de depozitare suficiente.

(6) În cazul în care produsele alimentare urmează să fie păstrate sau servite la temperaturi scăzute, acestea trebuie răcite după faza de prelucrare la cald sau faza de preparare finală, dacă nu este aplicat niciun proces de tratare termică, la o temperatură specifică produsului alimentar astfel încît să nu prezinte un pericol pentru sănătate.

(7) Decongelarea produselor alimentare se face astfel încît să se excludă pericolul dezvoltării de microorganisme patogene sau al formării de toxine în produsele alimentare. În timpul decongelării, produsele alimentare trebuie supuse la temperaturi care să nu aibă drept rezultat apariția unui pericol pentru sănătate. În cazul în care lichidul ce se scurge în procesul de decongelare prezintă un pericol pentru sănătate, acesta trebuie evacuat. După decongelare, produsele alimentare trebuie manipulate astfel încît să se reducă la minimum pericolul de dezvoltare a microorganismelor patogene sau de formare a toxinelor.

(8) Substanțele ce prezintă pericol și/sau cele necomestibile, inclusiv hrana pentru animale, trebuie să fie etichetate și depozitate în containere separate și sigure.

(9) Atunci cînd sînt plasate pe piață, produsele alimentare trebuie să fie conforme cu reglementările din domeniul alimentar și să fie însoțite de documente ce le atestă calitatea, siguranța și inofensivitatea, conform Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară.

Art 17 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului