Articolul 4 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Întocmirea și utilizarea ghidurilor naționale de bune practice

(1) Agenția, asociațiile de profil cu activități în domeniul alimentar și alte părți interesate elaborează sau participă la elaborarea ghidurilor de bune practici de igienă și de aplicare a principiilor HACCP, în conformitate cu prevederile prezentului articol. Operatorii din domeniul alimentar utilizează aceste ghiduri în mod facultativ.

(2) Ghidurile de bună practică se realizează și se distribuie de către asociațiile de profil cu activități în domeniul alimentar sau operatorii din domeniul alimentar:

a) prin consultare și coordonare cu Agenția și cu reprezentanții părților ale căror interese pot fi serios afectate, cum ar fi asociațiile de consumatori;

b) cu respectarea codurilor de practici ale Codex Alimentarius;

c) în conformitate cu cerințele prevăzute în capitolul III, în cazul în care acestea se referă la producția primară și la operațiunile asociate acesteia.

(3) Agenția evaluează ghidurile naționale de bune practici pentru a se asigura că:

a) acestea au fost elaborate în conformitate cu prevederile alin. (2);

b) conținutul acestora poate fi pus în practică în sectoarele din domeniul alimentar la care se referă;

c) acestea sunt întocmite conform art. 3 pentru produsele alimentare la care se referă.

(4) Agenția aprobă, prin ordinul directorului general, ghidurile naționale de bune practici în vederea asigurării corespunderii cerințelor alin. (3), iar după aprobarea acestora, asociațiile și instituțiile de profil din domeniul alimentar le distribuie operatorilor din domeniul alimentar.

(5) Agenția face accesibile ghidurile de bune practici prin publicarea acestora pe pagină sa web oficială.

(6) Agenția, împreună cu părțile interesate menționate la alin. (4), actualizează, periodic sau la necesitate, ghidurile naționale de bune practici.

(7) Ghidurile naționale de bune practici includ informații privind riscurile ce pot apărea în producția primară și operațiunile asociate acesteia, precum și măsuri pentru prevenirea și eliminarea acestor riscuri, inclusiv măsurile aferente corective. Astfel de măsuri includ:

a) controlul contaminării cu micotoxine, cu metale grele sau cu material radioactiv;

b) utilizarea corespunzătoare a apei, a deșeurilor organice și a fertilizatorilor;

c) utilizarea corectă a produselor pentru protecția plantelor și a biocidelor, precum și trasabilitatea acestora;

d) utilizarea corectă a medicamentelor de uz veterinar și a aditivilor furajeri, precum și trasabilitatea acestora;

e) pregătirea, depozitarea și utilizarea corectă a furajelor/hranei pentru animale, precum și trasabilitatea acesteia;

f) ecarisarea animalelor moarte, înlăturarea deșeurilor și a gunoiului;

g) măsurile de protecție pentru prevenirea introducerii bolilor contagioase transmisibile la oameni prin consumul de produse alimentare, precum și orice obligație de notificare a Agenției cu privire la acestea;

h) proceduri, practici și metode pentru a se asigura că produsele alimentare sunt produse, manipulate, împachetate, depozitate și transportate în condiții de igienă, inclusiv igienizarea eficientă și controlul asupra organismelor dăunătoare;

i) măsuri privind igiena animalelor pentru sacrificare și reproducere;

j) măsuri legate de întocmirea și păstrarea documentelor și a evidențelor.

Art 4 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului