Articolul 2 din Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova. Noțiuni de bază

În scopul aplicării prezentei legi, se utilizează noțiunile din Legea nr.306/2018 privind siguranţa alimentelor, de asemenea se definesc, suplimentar, următoarele noțiuni principale: 

igiena produselor alimentare – măsurile și condițiile necesare pentru combaterea pericolelor și asigurarea calității unui produs alimentar pentru consum uman, în conformitate cu destinația prestabilită a acestuia;

întreprindere din domeniul alimentar – orice întreprindere, indiferent de forma de proprietate, ce desfășoară operațiuni de fabricare, prelucrare, depozitare, transport, comercializare sau de distribuție a produselor alimentare; 

produse primare – produsele rezultate din producția primară, incluzînd produse de origine vegetală și animală, produse din vînat și pescuit;

unitate de comerţ ambulant – unitate de comerţ cu amănuntul, asamblată din elemente uşor demontabile, care poate fi mutată din loc în loc şi care, de regulă, nu dispune de spaţiu pentru păstrarea produselor, în care se comercializează un sortiment redus de mărfuri și se oferă condiţii minime de comoditate pentru consumatori. Unităţile de comerţ ambulant sînt: 

– staţionare provizorii (pavilion, gheretă); 

– mobile (standuri mobile, tonete, tarabe, tejghele, cărucioare, aparate-automat pentru vînzări, autoremorci, rulote mobile, vehicule/automagazine special amenajate ori alte utilaje mobile pentru comerț);

echivalent – capacitatea diferitor sisteme de a îndeplini aceleași obiective;

contaminare – prezența sau introducerea unui pericol;

apă curată – apa de mare curată și apa proaspătă de o calitate similară;

împachetare – plasarea unui produs alimentar într-un ambalaj sau recipient aflat în contact direct cu produsul alimentar și, respectiv, ambalajul sau recipientul însuși;

ambalare – plasarea unuia sau mai multor produse alimentare împachetate într-un al doilea recipient și, respectiv, chiar acesta din urmă;

recipient închis ermetic – recipientul care este proiectat și destinat a fi sigur față de pătrunderea pericolelor;

prelucrare – orice acțiune care modifică în mod semnificativ produsul inițial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau prtintr-o combinație a acestor procedee;

produse neprelucrate – produsele alimentare care nu au fost prelucrate, incluzînd produsele care au fost divizate, separate, tranșate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, fărîmițate, tăiate, curățate, decorticate, măcinate, răcite, înghețate, congelate sau decongelate;

produse prelucrate – produsele alimentare ce rezultă din prelucrarea produselor neprelucrate. Aceste produse pot să conțină ingredientele necesare fabricării lor sau care le conferă caracteristici specifice;

produse alimentare tradiționale – produse alimentare fabricate în mod tradițional, ce sînt recunoscute istoric ca produse tradiționale sau sînt fabricate prin referințe tehnice la un procedeu tradițional, codificate ori înregistrate, ori după metode de fabricație tradiționale, sau sînt protejate ca produse alimentare tradiționale printr-o reglementare internațională, națională, regională sau locală;

bune practici de igienă – măsuri și condiții fundamentale igienice aplicate la toate etapele lanțului alimentar pentru a furniza produse alimentare sigure consumului uman.

Art 2 Legea Privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №296 din 21.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului