Articolul 12 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Capitalul propriu

(1) Societatea de plată trebuie să dispună, la momentul depunerii cererei de eliberare a licenţei, de un capital propriu în cuantum de:

a) cel puţin 350000 de lei – în cazul în care prestează numai serviciul de plată menţionat la art.4 alin.(1) pct.6);

b) cel puţin 900000 de lei – în cazul în care prestează numai serviciul de plată menţionat la art.4 alin.(1) pct.8);

c) cel puţin 2200000 de lei – în cazul în care prestează serviciile de plată menţionate la art.4 alin.(1) pct.1)–5) sau toate serviciile permise societăţii de plată conform art.7 alin.(4).

(2) Capitalul propriu este format din unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

a) capital social subscris şi vărsat, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cumulative, în cazul societăţilor pe acţiuni;

b) rezerve legale, statutare şi alte rezerve;

c) profituri ale exerciţiilor financiare anterioare, rămase după distribuire conform hotărîrii organelor competente.

(3) Aporturile la capitalul social/acțiunile se depun/se plătesc integral în formă bănească atât la formarea, cât şi la majorarea acestuia, cel puțin în cuantumul prevăzut la alin. (1) din prezentul articol, iar pentru societățile emitente de monedă electronică – cel puțin în cuantumul prevăzut la art. 82 alin. (1).

 (4) Nu pot servi drept sursă de formare sau de majorare a capitalului social al societăţii de plată mijloacele obţinute de potenţialii acţionari/asociaţi ai societăţii de plată din împrumuturi sau din alte mijloace atrase, inclusiv din avansurile utilizatorilor de servicii de plată şi ale persoanelor terţe.

 (5) Persoana juridică are dreptul să plătească acţiunile/să depună aporturile la capitalul societăţii de plată în formă bănească, în limitele capitalului său propriu (ale activelor nete), care nu poate fi mai mic decît capitalul său social.

Art 12 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului