Articolul 56 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Notificarea privind operaţiunile de plată neautorizate şi răspunderea prestatorului de servicii de plată pentru operaţiunile de plată neautorizate

(1) Utilizatorul serviciilor de plată poate obţine corectarea unei operaţiuni de plată din partea prestatorului numai dacă informează pe prestatorul său de servicii de plată, în cel mai scurt timp, dar nu mai tîrziu de 13 luni de la data debitării contului său, despre faptul că a constatat o operaţiune de plată neautorizată sau executată necorespunzător, care generează reclamaţie, inclusiv în conformitate cu art.70. Termenul de 13 luni nu este aplicabil în situația în care prestatorul de servicii de plată nu şi-a îndeplinit obligaţia de a furniza sau de a face disponibile informaţiile legate de această operaţiune de plată, în conformitate cu capitolul IV.

(11) În cazul în care la operațiunea de plată participă și un prestator de servicii de inițiere a plății, prestatorul de servicii de plată care oferă servicii de administrare cont corectează operațiunea respectivă în conformitate cu alin. (1) din prezentul articol, fără a aduce atingere prevederilor alin. (5) din prezentul articol și ale art. 70.

(2) În cazul unei operațiuni de plată neautorizate, prestatorul de servicii de plată al plătitorului are următoarele obligații:

a) rambursează plătitorului suma aferentă operațiunii de plată neautorizate respective imediat sau cel târziu la sfârșitul următoarei zile lucrătoare, după ce a constatat sau a fost notificat cu privire la operațiune, cu excepția cazului în care prestatorul de servicii de plată al plătitorului are motive rezonabile să suspecteze că a fost comisă o fraudă și notifică în scris despre aceasta autoritățile naționale competente;

b) după caz, readuce contul de plăți debitat la situația la care s-ar fi aflat dacă operațiunea de plată neautorizată nu ar fi fost executată. Rambursarea se efectuează în moneda contului de plăți din care a fost debitată suma operațiunii, iar în cazul în care nu a fost utilizat contul de plăți pentru executarea operațiunii de plată – în moneda în care prestatorul de servicii de plată a primit fondurile de la plătitor;

c) se asigură că data valutei creditării pentru contul de plăți al plătitorului nu este ulterioară datei la care suma a fost debitată.

(3) În cazul în care operațiunea de plată este inițiată prin intermediul unui prestator de servicii de inițiere a plății, prestatorul de servicii de plată care oferă servicii de administrare cont rambursează, imediat sau cel târziu la sfârșitul următoarei zile lucrătoare, suma aferentă operațiunii de plată neautorizate și, după caz, readuce contul de plăți debitat la situația la care s-ar fi aflat dacă operațiunea de plată neautorizată nu ar fi fost executată.

(4) În cazul în care prestatorul de servicii de inițiere a plății poartă răspundere pentru operațiunea de plată neautorizată, acesta despăgubește imediat prestatorul de servicii de plată care oferă servicii de administrare cont, la cererea acestuia, în legătură cu pierderile suferite sau cu sumele plătite plătitorului în urma rambursării, inclusiv suma aferentă operațiunii de plată neautorizate.

(5) În conformitate cu art. 57, prestatorului de servicii de inițiere a plății îi revine sarcina de a proba că, în limita competențelor acestuia, operațiunea de plată a fost autentificată, a fost înregistrată corect și nu a fost afectată de o defecțiune tehnică sau de alte deficiențe legate de serviciile de plată de care este responsabil.

(6) Prevederile prezentului articol nu împiedică stabilirea despăgubirilor suplimentare dacă acestea sunt prevăzute de legislația aplicabilă contractului încheiat între plătitor și prestatorul de servicii de plată sau aplicabilă contractului încheiat între plătitor și prestatorul de servicii de inițiere a plății, după caz.

(7) Prevederile prezentului articol se aplică corespunzător și operațiunilor cu monedă electronică, cu excepția cazului în care prestatorul de servicii de plată al plătitorului nu poate să blocheze contul de plăți sau instrumentul de plată.

Art 56 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului