Articolul 17 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Particularităţile de eliberare a licenţei filialei societăţii de plată cu sediul în străinătate

(1) Societățile de plată constituite și licențiate în alt stat pot desfășura activitatea de prestare a serviciilor de plată în Republica Moldova doar dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) activitatea se desfășoară prin intermediul unei sucursale înființate în Republica Moldova;

b) sucursala este licențiată de Banca Națională conform prevederilor legii și ale actelor normative ale Băncii Naționale a Moldovei;

c) autoritatea competentă din statul în care a fost constituită și licențiată societatea de plată nu se opune înființării unei sucursale în Republica Moldova, fapt confirmat printr-un act emis de autoritatea respectivă;

d) cadrul normativ în vigoare în statul în care a fost constituită și licențiată societatea de plată, precum și modul de aplicare a acestuia nu împiedică exercitarea de către Banca Națională a funcțiilor de supraveghere;

e) sunt respectate prevederile prezentei legi și ale actelor normative emise pentru punerea în aplicare a acesteia.

(2) În scopul exercitării supravegherii prudențiale de către Banca Națională, toate sucursalele înființate în Republica Moldova de o societate de plată din alt stat sunt considerate o singură sucursală.

(3) Serviciile de plată care pot fi desfășurate prin intermediul sucursalei din Republica Moldova sunt prevăzute în licența eliberată de Banca Națională și nu pot excede serviciile de plată pentru care societatea de plată din alt stat deține licență.

(4) Sucursala din Republica Moldova a societății de plată din alt stat este supusă supravegherii prudențiale și supravegherii activității de prestare a serviciilor de plată de către Banca Națională, în condițiile prezentei legi, corespunzător societăților de plată persoane juridice constituite în Republica Moldova și licențiate de Banca Națională, inclusiv în ceea ce privește aplicarea măsurilor de remediere și a sancțiunilor.

(5) Prevederile art. 21 se aplică corespunzător sucursalelor înființate în Republica Moldova de societățile de plată din alte state.

(6) Cerințele/condițiile de licențiere și cele privind desfășurarea activităților reglementate de prezenta lege, care se aplică față de societățile de plată reglementate în prezenta lege, se aplică corespunzător și sucursalelor înființate în Republica Moldova de societățile de plată din alte state, conform prevederilor actelor normative ale Băncii Naționale.

(7) Banca Națională poate excepta sucursalele înființate în Republica Moldova de societățile de plată din alte state de îndeplinirea unor cerințe prevăzute la capitolul III secțiunea 1 dacă, în urma evaluării, Banca Națională a constatat că în statul în care societatea de plată este constituită și licențiată există un cadru de reglementare prudențială și de reglementare a activității de prestare a serviciilor de plată echivalent celui stabilit prin prezenta lege și prin actele normative ale Băncii Naționale, precum și că autoritatea competentă din statul respectiv exercită o supraveghere adecvată a societății de plată, inclusiv în ceea ce privește activitatea sucursalei din Republica Moldova.

(8) Prevederile menționate la alin. (7) pot fi aplicate doar în condiții de reciprocitate, în baza unui acord de cooperare semnat între Banca Națională și autoritatea competentă din statul în care societatea de plată a fost constituită și licențiată, și fără ca prin aplicarea prevederilor respective să se instituie un tratament mai favorabil decât cel prevăzut pentru societățile de plată care desfășoară activitate în Republica Moldova.

(81) Banca Națională va excepta sucursalele înființate în Republica Moldova de către societățile de plată licențiate în statele membre ale Uniunii Europene de îndeplinirea cerințelor prevăzute la capitolul III secțiunea 1. Lista serviciilor de plată care pot fi prestate prin intermediul sucursalei din Republica Moldova nu poate depăși lista serviciilor de plată pentru care societățile de plată respective sunt licențiate în statele membre ale Uniunii Europene.

(9) Sucursala din Republica Moldova a societății de plată din alt stat trebuie să posede un act în care sunt specificate cel puțin denumirea, adresa, cuantumul capitalului de dotare, funcțiile conducătorilor, obiectul activității, act care poate fi modificat doar cu aprobarea Băncii Naționale.

(10) Banca Națională eliberează licență sucursalei înființate în Republica Moldova de o societate de plată din alt stat numai dacă se constată că sunt întrunite cumulativ condițiile stabilite la art. 15 alin. (1), care se aplică corespunzător.

(11) Societățile de plată din jurisdicții care nu implementează standardele internaționale de transparență nu pot solicita licențierea sucursalelor în Republica Moldova pentru activitatea de prestare a serviciilor de plată. Lista jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență este stabilită prin actele normative ale Băncii Naționale.

(12) Prevederile suplimentare de licențiere și de supraveghere a sucursalelor înființate în Republica Moldova de societățile de plată din alte state sunt stabilite în actele normative ale Băncii Naționale.

Art 17 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului