Articolul 100 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Aplicarea măsurilor de remediere şi a sancţiunilor

(1) Măsurile de remediere şi sancţiunile faţă de prestatorii de servicii de plată şi faţă de emitenţii de monedă electronică se aplică de autorităţile de supraveghere în conformitate cu atribuţiile şi împuternicirile de supraveghere prevăzute la art.93 şi 94.

(1-1) La stabilirea tipului sancţiunii sau a măsurii de remediere şi a cuantumului amenzii faţă de prestatorii de servicii de plată şi faţă de emitenţii de monedă electronică, Banca Naţională are în vedere criteriile stabilite prin actele normative ale Băncii Naţionale.

(2) Sancţiunile pot fi aplicate concomitent cu măsurile de remediere sau independent de acestea.

(3) La individualizarea sancţiunilor se ţine cont de gravitatea încălcărilor comise, de caracterul repetat, de circumstanţele personale şi reale ale acestora. Se consideră repetată încălcarea comisă în decursul a 2 ani de la data de constatare a aceluiaşi tip de încălcare.

(4) Aplicarea sancţiunilor se prescrie în termen de 6 luni de la data constatării, dar nu mai mult de 3 ani de la data comiterii încălcării, dacă legea nu prevede altfel.

(5) Banca Națională dispune măsuri de remediere şi aplică sancțiuni față de prestatorii de servicii de plată și față de emitenții de monedă electronică.

(6) Aplicarea amenzilor de către Banca Națională față prestatorii de servicii de plată și față de emitenții de monedă electronică se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, care se aplică corespunzător.

(7) În cazul cînd consideră că este necesar, Banca Naţională are dreptul să facă publică informaţia despre aplicarea măsurilor de remediere şi a sancţiunilor.

(8) Măsurile de remediere şi sancţiunile se îndeplinesc imediat după adoptarea deciziei privind aplicarea lor, dacă decizia respectivă nu prevede altfel.

(9) Prestatorul de servicii de plată şi emitentul de monedă electronică faţă de care s-au aplicat măsuri de remediere ori sancţiuni (altele decît retragerea licenţei) sînt obligaţi să înştiinţeze autoritatea de supraveghere despre lichidarea circumstanţelor care au condus la aplicarea măsurilor de remediere şi a sancţiunilor şi, după caz, să întreprindă alte acţiuni prevăzute de decizia de aplicare a măsurii de remediere sau a sancţiunii şi de actele normative. Autoritatea de supraveghere are dreptul să verifice lichidarea circumstanţelor menţionate.

(10) Prestatorul de servicii de plată şi emitentul de monedă electronică cărora li s-a retras licenţa sînt obligaţi, în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărîrii de retragere a licenţei, să depună la autoritatea de supraveghere originalul licenţei retrase şi copiile autorizate de pe licenţă.

(11) Aplicarea sancţiunilor nu exclude răspunderea materială, civilă, contravenţională sau, după caz, penală.


Art 100 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului