Articolul 103 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Secretul profesional şi conflictul de interese

(1) Membrii organelor de conducere și angajații autorității de supraveghere, experții contabili, contabilii și specialiștii desemnați de autoritatea de supraveghere, conform legii, pentru efectuarea controlului, precum și auditorii au obligația să păstreze secretul profesional privind toate informațiile confidențiale de care iau cunoștință în exercitarea atribuțiilor. Persoanele respective sunt obligate să păstreze secretul profesional și după încetarea activității în cadrul autorității de supraveghere sau după încetarea raporturilor de altă natură cu aceasta.

(2) Obligația de păstrare a secretului profesional se extinde și asupra informațiilor confidențiale elaborate de autoritatea de supraveghere în scopul ori în legătură cu exercitarea atribuțiilor, a căror divulgare ar putea prejudicia interesul sau prestigiul persoanei la care se referă. Realizarea dreptului Băncii Naționale stipulat la art. 100 alin. (7) nu constituie încălcare a obligației de păstrare a secretului profesional.

(3) Persoanele indicate la alin. (1) pot utiliza informația ce constituie secret profesional doar în scopul și în cadrul executării obligațiilor aferente atribuțiilor autorității de supraveghere. Persoanele respective nu au dreptul să folosească informația ce constituie secret profesional în interesul personal sau al unor terți, să divulge informația în cauză, să permită folosirea acesteia de către terți ori să permită accesul terților la informația respectivă.

(4) Nu constituie încălcare a obligației de păstrare a secretului profesional de către persoanele indicate la alin. (1) în următoarele cazuri:

a) informația urmează a fi publicată conform legislației;

b) furnizarea informației respective, în formă sumară sau agregată, are loc astfel încât să nu poată fi identificată persoana la care aceasta se referă;

c) informația este furnizată pentru exercitarea atribuțiilor privind informarea publicului;

d) informația este furnizată în cadrul acordurilor de cooperare cu alte autorități publice sau din inițiativa Băncii Naționale în scopul exercitării atribuțiilor specifice de supraveghere și control;

e) interesele autorității de supraveghere impun dezvăluirea informației respective în cadrul unor proceduri judiciare;

f) informația este furnizată în cadrul procedurilor legate de insolvabilitate sau de lichidare a societăților de plată, a societăților emitente de monedă electronică, a furnizorilor de servicii poștale, cu excepția informației referitoare la terții implicați în acțiunile legate de insolvabilitatea sau de lichidarea societăților de plată, a societăților emitente de monedă electronică, a furnizorilor de servicii poștale respectivi.

(5) Societățile de plată, societățile emitente de monedă electronică, furnizorii de servicii poștale sunt obligați să păstreze confidențialitatea asupra tuturor faptelor, datelor și informațiilor referitoare la activitatea acestora, asupra tuturor faptelor, datelor și informațiilor de care dispun referitoare la persoane, bunuri, activități, afaceri, relații personale sau de afaceri ale clienților, asupra tuturor informațiilor referitoare la conturile clienților (solduri, rulaje, operațiuni derulate), la tranzacțiile încheiate de clienți, precum și confidențialitatea asupra altor informații despre clienți care le-au devenit cunoscute.

(6) În sensul prezentului capitol, informația prevăzută la alin. (5) constituie secret profesional.

(7) În exercitarea atribuției de supraveghere, persoanele indicate la alin. (1) nu trebuie să admită apariția conflictului de interese în situația în care obligațiile de serviciu ale acestora intră în conflict cu interesele lor personale.

(8) Informația care constituie secret profesional poate fi furnizată băncilor centrale, autorităților de supraveghere a pieței financiare, a sistemelor de plăți, a societăților de plată, furnizorilor de servicii poștale, societăților emitente de monedă electronică din alte state în bază de reciprocitate, în modul prevăzut de tratatele internaționale și de acordurile încheiate între autoritatea de supraveghere și autoritățile respective din alte state.

(9) În cazul în care informația care constituie secret profesional provine din alt stat, aceasta poate fi divulgată sau furnizată numai cu acordul expres al autorității competente care a furnizat-o și, după caz, în scopul pentru care a fost exprimat acest acord.

(10) Persoanele și autoritățile abilitate să solicite și să primească informația care constituie secret profesional de la persoanele indicate la alin. (1) au obligația să păstreze confidențialitatea acesteia și o pot utiliza doar în scopul pentru care au solicitat-o sau le-a fost furnizată, conform legii și acordurilor încheiate, precum și au obligația să nu o divulge sau să o furnizeze terților, cu excepția cazurilor executării obligațiilor prevăzute de lege.

Art 103 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului