Articolul 83 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Capitalul reglementat

(1) În orice moment al desfăşurării activităţii, societatea emitentă de monedă electronică trebuie să dispună de un capital reglementat care nu va scădea sub nivelul sumei prevăzute la alin. (2), (3), (4-1) din prezentul articol sau la art.82, fiind luată în considerare suma mai mare.

(2) Pentru activităţile menţionate la art.7 alin.(2), care nu au legătură cu emiterea monedei electronice, cerinţa faţă de capitalul reglementat al societăţii emitente de monedă electronică se calculează în conformitate cu art.13 alin.(2).

(3) Pentru activitatea de emitere a monedei electronice, capitalul reglementat reprezintă cel puţin 2% din valoarea medie a monedei electronice în circulaţie. Valoarea medie a monedei electronice în circulaţie reprezintă valoarea medie totală a obligaţiilor financiare, legate de moneda electronică în circulaţie, la sfîrşitul fiecărei zile calendaristice pe parcursul ultimelor şase luni calendaristice, calculată în prima zi calendaristică a fiecărei luni calendaristice şi aplicată pentru respectiva lună calendaristică.

(4-1) În cazul în care societăţile emitente de monedă electronică desfăşoară oricare dintre activităţile menţionate la art.88 alin.(1) lit.a) care nu au legătură cu emiterea de monedă electronică sau desfăşoară oricare dintre activităţile menţionate la art.88 alin.(1) lit.b)–d) şi alin.(1-1) şi nu se cunoaşte dinainte valoarea monedei electronice aflate în circulaţie, se permite societăţilor emitente de monedă electronică să calculeze cerinţele de capital reglementat pe baza unei sume reprezentative, care se apreciază că va fi utilizată pentru emiterea de monedă electronică, cu condiţia ca această sumă reprezentativă să poată fi estimată rezonabil, pe baza datelor istorice şi într-o manieră satisfăcătoare pentru Banca Naţională. În cazul în care societatea emitentă de monedă electronică nu are o activitate suficient de îndelungată, cerinţele de capital reglementat se calculează pe baza valorii de monedă electronică în circulaţie preconizate în planul de afaceri, prin luarea în considerare a oricărei ajustări a planului respectiv solicitate de Banca Naţională.

(5) Elementele eligibile pentru calcularea capitalului reglementat, metoda de calculare a acestuia, periodicitatea, forma şi conţinutul rapoartelor privind cuantumul capitalului se stabilesc în actele normative ale Băncii Naţionale.

(5-1) Este interzisă utilizarea multiplă a elementelor eligibile pentru calcularea capitalului reglementat al unei societăţi emitente de monedă electronică în cazul în care aceasta aparţine unui grup din care mai face parte o altă societate emitentă de monedă electronică, o bancă, o societate de plată sau o entitate din sectorul financiar. Prezentul alineat se aplică, de asemenea, în cazul în care o societate emitentă de monedă electronică desfăşoară şi alte activităţi decît cea de emitere de monedă electronică.

(6) În baza evaluării procesului de gestionare a riscului, a bazei de date privind riscurile de pierderi şi a mecanismelor de control ale societăţii emitente de monedă electronică, Banca Naţională poate să solicite societăţii emitente de monedă electronică să deţină o sumă a capitalului reglementat cu pînă la 20% mai mare decît cea care ar rezulta din aplicarea metodei folosite în conformitate cu prezentul articol sau să permită societăţii emitente de monedă electronică să deţină o sumă de capital reglementat cu pînă la 20% mai mică decît cea care ar rezulta din aplicarea metodei folosite în conformitate cu prezentul articol.

Art 83 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului