Articolul 27 din Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova. Filiale şi agenţi de plată

(1) Societatea de plată este în drept să desfășoare activitățile pentru care a obținut licență direct, prin intermediul sucursalei înființate în Republica Moldova, al sucursalei înființate în alt stat, al punctului de lucru/oficiului secundar pe teritoriul Republicii Moldova ori prin intermediul agentului de plată în Republica Moldova și/sau în alt stat.

(2) Fiecare persoana fizică sau juridică care prestează servicii de plată în numele și pe contul societăților de plată, al sucursalelor acestora și al agenților de plată este considerată agent de plată în sensul prezentei legi.

(3) Societatea de plată care intenționează să presteze servicii de plată prin intermediul unui agent de plată din Republica Moldova și/sau din alt stat poate începe desfășurarea activității prin intermediul acestuia doar după înregistrarea agentului de plată respectiv conform cerințelor și procedurii stabilite în actele normative ale Băncii Naționale.

(4) Societatea de plată care intenționează să presteze servicii de plată prin intermediul unei sucursale înființate în Republica Moldova poate începe activitatea doar după înregistrarea acesteia conform cerințelor și procedurii stabilite în actele normative ale Băncii Naționale și după obținerea copiei autorizate de pe licență, conform prevederilor art. 19.

(5) Societatea de plată care intenționează să presteze servicii de plată prin intermediul sucursalei înființate în alt stat poate începe desfășurarea activității respective doar după înregistrarea sucursalei conform cerințelor și procedurii stabilite în actele normative ale Băncii Naționale.

(6) Toate sucursalele din străinătate ale societății de plată constituite în Republica Moldova care sunt înființate în același stat sunt considerate drept o singură sucursală în sensul prezentului articol.

(7) Societatea de plată care intenționează să presteze servicii de plată prin intermediul punctelor de lucru/oficiilor secundare poate începe desfășurarea activității respective doar după înregistrarea acestora conform cerințelor și procedurii stabilite în actele normative ale Băncii Naționale.

(8) Banca Națională examinează cererea de înregistrare, însoțită de documentele și informațiile necesare pentru înregistrarea sucursalelor, a agenților de plată, a punctelor de lucru/oficiilor secundare, în termen de 30 de zile lucrătoare de la recepționarea acestora și notifică societății de plată decizia sa.

(9) Banca Națională înregistrează sucursala, agentul de plată, punctul de lucru/oficiul secundar în registrul societăților de plată dacă sunt prezentate documentele și informațiile indicate în prezentul articol și în actele normative ale Băncii Naționale, dacă sunt întrunite cerințele stabilite de prezenta lege și de actele normative ale Băncii Naționale și dacă Banca Națională este încredințată că documentele și informațiile recepționate sunt actuale, veridice și complete.

(10) Societatea de plată are obligația de a notifica Banca Națională despre orice modificare a datelor din documentele și informațiile prezentate pentru înregistrarea sucursalei, a agentului de plată, a punctului de lucru/oficiului secundar în termen de 15 zile lucrătoare de la data survenirii modificărilor, prezentând documentele și informațiile ce confirmă modificările respective. Societatea de plată depune originalele documentelor și informațiilor sau copiile de pe acestea, prezentându-se originalele pentru verificare, care ulterior se restituie.

(11) Societatea de plată se asigură că sucursalele/agenții de plată care acționează în numele societății respective informează utilizatorii serviciilor de plată despre aceasta.

(12) În cazul în care Banca Națională consideră că documentele și informațiile care i-au fost prezentate sunt incomplete, contradictorii sau neveridice, înainte de a înregistra sucursala, agentul de plată, punctul de lucru/oficiul secundar, aceasta poate lua măsuri suplimentare pentru verificarea documentelor și informațiilor. La solicitarea Băncii Naționale, societatea de plată transmite documentele și informațiile suplimentare în termenul stabilit de Banca Națională, perioadă în care curgerea termenului de examinare indicat la alin. (8) se suspendă. În cazul în care societatea nu prezintă documentele și informațiile solicitate în termenul stabilit, Banca Națională poate constata renunțarea tacită la cererea de înregistrare a solicitantului, dacă nu există temei pentru suspendarea examinării sau pentru repunerea în termen, precum și notifică neîntârziat solicitantul despre aceasta.

(13) În situația în care, după luarea măsurilor suplimentare pentru verificarea documentelor și informațiilor, Banca Națională nu este încredințată că sunt întrunite condițiile de înregistrare și/sau nu este încredințată că documentele și informațiile care i-au fost prezentate sunt actuale, veridice și complete, aceasta refuză înregistrarea sucursalei, a agentului de plată, a punctului de lucru/oficiului secundar și notifică societatea de plată, iar documentele recepționate le restituie.

(14) Banca Națională radiază din registru sucursala, agentul de plată, punctul de lucru/oficiul secundar dacă acesta nu mai întrunește condițiile prezentei legi și ale actelor normative emise pentru executarea acesteia, precum și în cazul în care constată că înscrierea în registru a avut loc în baza unor documente sau informații false. Banca Națională notifică societatea de plată respectivă despre radierea din registru, iar aceasta este obligată să înceteze desfășurarea activității de prestare a serviciilor de plată prin intermediul sucursalei, al punctului de lucru/oficiului secundar sau al agentului de plată în cauză.

(15) Banca Națională radiază din registru sucursala, punctul de lucru/oficiul secundar, agentul de plată în baza cererii respective. Cererea se depune de societatea de plată în cel mult 3 zile după data încetării desfășurării activității de prestare a serviciilor de plată prin intermediul sucursalei, al punctului de lucru/oficiului secundar, al agentului de plată.

Art 27 Legea Cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №114 din 18.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului