Articolul 11 din Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova. Autorizarea aditivilor alimentari, suplimentelor alimentare, produselor alimentare noi, produselor alimentare fortificate, produselor alimentare tratate, cu radiații ionizante, materialelo în contact cu produsele alimentare

(1) Înainte de utilizare în procesul de producţie, de plasare pe piaţă şi de distribuire, aditivii alimentari, suplimentele alimentare, produsele alimentare noi, produsele alimentare fortificate, produsele alimentare tratate cu radiații ionizante şi materialele în contact cu produsele alimentare se supun autorizării prin înregistrare, în modul stabilit de Guvern pentru fiecare dintre acestea.

(2) Produsele alimentare indicate la alin. (1) autorizate pe teritoriul Uniunii Europene se consideră autorizate (înregistrate) şi pe teritoriul Republicii Moldova.

(3) Este interzisă utilizarea în procesul de producţie, plasarea pe piaţă şi distribuirea produselor indicate la alin. (1) care nu au fost autorizate (înregistrate) în modul stabilit. Produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare, indicate la alin. (1), provenite din import și care nu sînt autorizate pe teritoriul Republicii Moldova se supun procedurii de autorizare pînă la introducerea acestora pe teritoriul ţării.

(4) Autorizarea produselor alimentare și materialelor în contact cu produsele alimentare, indicate la alin. (1), se efectuează de către organul de stat de supraveghere a sănătăţii publice şi are drept scop evaluarea inofensivităţii acestora pentru sănătatea omului. Autorizarea include:

a) examinarea documentelor prezentate de agentul economic din sectorul alimentar care intenţionează să utilizeze în procesul de producție, să producă sau să plaseze pe piaţă produsele alimentare și materialele în contact cu produsele alimentare, indicate la alin. (1), care nu au fost anterior autorizate, şi confirmarea corespunderii acestora regulamentelor sanitare în vigoare, condiţiilor de producere sau de livrare, după caz, şi expertiza rezultatelor investigării acestor produse;

b) înregistrarea (includerea) în registrul de stat public de evidență a produselor și materialelor în contact cu produsele alimentare, care au fost autorizate pentru a fi produse, utilizate sau plasate pe piaţa Republicii Moldova.

(5) Agentul economic din sectorul alimentar este obligat să prezinte date veridice şi argumentate pentru evaluarea inofensivităţii produselor alimentare.

(6) Cheltuielile aferente întocmirii dosarului, inclusiv cheltuielile pentru studiile care demonstrează că produsul alimentar sau materialul în contact cu produsul alimentar, indicat la alin. (1), respectă criteriile prevăzute de regulamentele sanitare, sînt suportate de persoana fizică sau juridică care solicită autorizarea.

(7) Organul de stat de supraveghere a sănătăţii publice asigură, în termenul stabilit de către Guvern, efectuarea expertizei de evaluare a corespunderii produsului alimentar sau materialului respectiv cu cerinţele stabilite pentru astfel de produse sau materiale, de asemenea elaborează raportul de evaluare, în care se indică dacă produsul sau materialul respectiv îndeplineşte condiţiile stabilite, şi se expune dacă produsul alimentar sau materialul în contact cu produsul alimentar, supus expertizei, poate fi autorizat pentru producere, utilizare, distribuire, plasare pe piaţă.

(8) În baza raportului de evaluare, organul de stat de supraveghere a sănătăţii publice emite, în termenul stabilit de Guvern, ordinul de autorizare sau privind refuzul autorizării produsului alimentar sau materialului în contact cu produsele alimentare. Neemiterea ordinului de autorizare sau privind refuzul autorizării presupune că produsul sau materialul a fost autorizat tacit și constituie temei pentru utilizarea acestuia în lanţul alimentar.

(9) La data emiterii ordinului de autorizare, organul de stat de supraveghere a sănătăţii publice înregistrează produsul alimentar sau materialul în contact cu produsele alimentare într-un registru de stat public de evidenţă a acestora, pentru o perioadă nedeterminată, conform regulamentului aprobat de Guvern. Informaţia din registru este de interes public şi poate fi accesată prin intermediul reţelei internet, cu excepţia datelor cu acces limitat, conform legislaţiei Republicii Moldova, dacă astfel de date există în registru.

(10) Ordinele de autorizare sau privind refuzul autorizării produsului alimentar sau a materialului în contact cu produsele alimentare, la data emiterii acestora, împreună cu raportul de evaluare, se publică pe pagina web oficială a organului de stat de supraveghere a sănătăţii publice, asigurînd respectarea regimului informaţiilor cu acces limitat.

(11) Ordinul privind refuzul autorizării produsului alimentar sau a materialului în contact cu produsele alimentare trebuie să fie motivat, să prezinte o argumentare corespunzătoare, cu identificarea detaliată și expresă a cerințelor prevăzute de actele normative în vigoare care sînt încălcate, și se emite doar dacă abaterile identificate nu pot fi remediate de solicitant sau producător. Refuzul autorizării poate fi motivat doar prin elemente ştiinţifice disponibile, care demonstrează că produsul prezintă un risc sporit pentru sănătatea omului.

(12) Cerinţele privind produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare, indicate la alin. (1), cerințele privind procedura de evaluare a acestora, cerinţele speciale de etichetare, cerințele privind asigurarea transparenţei informaţiei despre acestea, conţinutul şi modelul ordinului de autorizare şi ale celui privind refuzul autorizării, precum şi informaţiile care se înscriu în registrul de stat public de evidenţă se aprobă de către Guvern.

(13) Pentru înregistrarea produselor alimentare și materialelor în contact cu produsele alimentare, indicate la alin. (1), nu se încasează plăţi şi nu este necesară depunerea unei cereri suplimentare.

(14) Nu se admite înregistrarea de stat a mai multor tipuri de produse cu una şi aceeaşi denumire, precum şi înregistrarea multiplă a aceluiaşi produs sub aceeaşi denumire sau sub denumiri diferite.

Art 11 Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №78 din 18.03.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului