Articolul 2 din Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova. Noţiuni de bază

În sensul prezentei legi, se folosesc următoarele noţiuni principale:

produs alimentar – orice substanţă sau produs, în stare naturală sau prelucrată, destinat consumului uman, inclusiv băuturile, apa potabilă şi cea minerală îmbuteliate, guma de mestecat, aditivii alimentari, alimentele fortificate, nutrimentele şi suplimentele alimentare, produsele alimentare provenite din organisme modificate genetic, şi orice alte substanţe, inclusiv apa, integrate intenţionat în produsele alimentare pe parcursul fabricării, preparării, manipulării sau tratării acestora. Noţiunea în cauză nu include: hrana pentru animale; animalele vii, cu excepţia celor care sînt pregătite pentru plasare pe piaţă în scopul consumului uman; plantele, înainte de a fi recoltate; substanțele stupefiante și psihotrope; substanţele utilizate doar ca medicamente; produsele cosmetice; tutunul şi produsele din tutun;

aditiv alimentar – orice substanţă care nu este folosită în mod obişnuit ca produs alimentar ca atare sau ca un component obişnuit tipic al produselor alimentare, cu sau fără valoare nutritivă, şi care, adăugată intenţionat în produsul alimentar în scopuri tehnologice (inclusiv organoleptice) în diferite etape ale procesului de producere a produselor alimentare, devine sau poate deveni, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare ori afectează caracteristicile lor. Noţiunea în cauză nu include “contaminanţii” sau substanţele adăugate produselor alimentare pentru menţinerea ori sporirea calităţilor nutritive (vitamine, oligoelemente, aminoacizi etc.);

ingredient – orice substanţă, inclusiv aditivii, folosită la producerea sau prepararea produselor alimentare şi prezentă în produsul finit ca atare sau într-o formă modificată;

produse alimentare cu destinaţie nutriţională specială – produse alimentare care, prin compoziţia lor specială sau prin procesul de prelucrare, se disting în mod evident de produsele alimentare destinate consumului normal, au o compoziţie corespunzătoare scopurilor nutriţionale pretinse, cum ar fi satisfacerea cerinţelor nutriţionale ale anumitor categorii de persoane cu dereglări ale proceselor digestive sau metabolice ori aflate în condiţii fiziologice speciale, ale sugarilor sau copiilor mici sănătoşi, şi care sînt comercializate într-o formă adecvată destinaţiei lor;

formulă de început – produse alimentare destinate alimentației sugarilor în primele luni de viață și care satisfac prin ele însele cerințele nutriționale ale acestora pînă la introducerea unei alimentații complementare corespunzătoare;

formulă de continuare – produse alimentare destinate alimentației sugarilor după introducerea unei alimentații complementare corespunzătoare și care satisfac principalul element lichid din alimentația diversificată progresiv a acestor sugari;

preparate pe bază de cereale – alimente destinate necesităților speciale ale sugarilor sănătoși, în perioada de încetare a alăptării acestora, și ale copiilor sănătoși de vîrstă mică, ca supliment la alimentele pe care le primesc și/sau pentru adaptarea progresivă a acestora la o alimentație obișnuită, și care aparțin uneia dintre următoarele categorii:

a) cereale simple, care sînt sau trebuie să fie reconstituite cu lapte sau alte lichide nutritive corespunzătoare;

b) cereale la care se adaugă un aliment cu conținut ridicat de proteine, care sînt sau trebuie să fie reconstituite cu apă sau alt lichid fără proteine;

c) paste care trebuie utilizate după fierberea în apă sau în alte lichide corespunzătoare;

d) pesmeți și biscuiți, care trebuie utilizați ca atare sau după ce au fost zdrobiți, cu adăugare de apă, lapte sau alte lichide corespunzătoare;

alimente pentru copii – alimente destinate necesităților speciale ale sugarilor sănătoși, în perioada de încetare a alăptării acestora, și ale copiilor sănătoși de vîrstă mică, ca supliment la alimentele pe care le primesc și/sau pentru adaptarea progresivă a acestora la o alimentație obișnuită, cu excepția:

a) preparatelor pe bază de cereale;

b) băuturilor pe bază de lapte și produselor similare, destinate copiilor de vîrstă mică;

alimente destinate unor scopuri medicale speciale – alimente prelucrate sau concepute în mod special și destinate regimului dietetic al pacienților, inclusiv al sugarilor, care trebuie utilizate sub supraveghere medicală. Acestea sînt destinate alimentației exclusive ori parțiale a pacienților cu capacitate limitată, slăbită sau dereglată de a prelua, digera, absorbi, metaboliza ori excreta alimentele obișnuite sau elementele nutritive pe care acestea le conțin, sau metaboliții acestora, ori a pacienților cu alte cerințe nutriționale identificate pe bază medicală, al căror regim dietetic nu poate fi realizat numai prin modificarea dietei normale;

înlocuitori ai unei diete totale pentru controlul greutății – alimente concepute special pentru a fi consumate în dietele hipocalorice pentru scăderea în greutate, care, atunci cînd sînt consumate conform instrucțiunilor operatorului din businessul alimentar, înlocuiesc în totalitate dieta zilnică;

produse alimentare fortificate – produse alimentare în care au fost adăugate unul sau mai multe nutrimente , cum ar fi vitaminele, elementele minerale, proteinele ori alte substanţe nutritive, în scopul sporirii valorii nutritive a produsului respectiv, şi care sînt absente în starea iniţială a produsului ori au fost pierdute în procesul obişnuit de producţie. Produsele alimentare fortificate nu se consideră medicamente;

nutrimente şi/sau suplimente alimentare – substanţe nutritive, cum ar fi proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, elementele minerale, aminoacizii esenţiali, şi/sau preparate produse sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au în componenţa lor macro- şi micronutrimente şi/sau alte substanţe comestibile şi sînt consumate în cantităţi definite, suplimentar la raţia alimentară obişnuită. Nutrimentele şi/sau suplimentele alimentare nu se consideră medicamente;

produse alimentare provenite din organisme modificate genetic şi/sau organisme modificate genetic – produse alimentare care conţin o combinaţie nouă de material genetic obţinut prin tehnici de biotehnologie şi/sau organisme (orice entitate biologică capabilă să se reproducă sau să transfere material genetic) în care materialul genetic a fost modificat printr-un proces ce nu are loc, în mod natural, prin împerechere şi/sau recombinare naturală;

produse alimentare de origine animală – produse alimentare ce constau din sau conţin aproape în exclusivitate produse de origine animală (materie primă şi produse obţinute de la animale, păsări, peşti, albine şi hidrobionţi);

produse alimentare de origine nonanimală – vegetale și produse vegetale destinate consumului uman, precum legumele proaspete și conservate, inclusiv cartofii și sfecla de zahăr, fructele proaspete sau conservate, semințele de leguminoase, oleaginoase, cerealele boabe, produsele din cereale, condimentele, grăsimile și uleiurile de origine vegetală, dulciurile, produsele de cofetărie și patiserie, băuturile alcoolice și nealcoolice, guma de mestecat, alimentele procesate, altele decît cele de origine animală, suplimentele alimentare și nutritive;

produse alimentare de origine vegetală – produse alimentare ce constau din sau conţin aproape în exclusivitate produse de origine vegetală;

materiale în contact cu produsele alimentare – materiale şi articole care se folosesc la producerea şi distribuirea produselor alimentare, inclusiv utilajele tehnologice, aparatele şi comunicaţiile, ambalajul, vasele, vesela, ustensilele aflate în contact cu produsele alimentare, şi care sînt destinate acestui scop;

ambalaj – orice tip de recipient sau orice material de învelire şi de acoperire, specific ca execuţie şi ca natură, care protejează produsul alimentar de contaminare şi de modificarea calităţii, utilizat pentru transportul, manipularea, depozitarea şi desfacerea produselor alimentare;

produs alimentar preambalat – orice articol unic prezentat ca atare consumatorului final sau agentului economic care produce şi furnizează produse alimentare pentru populaţie, constituit dintr-un produs alimentar şi ambalajul în care acesta a fost introdus înainte de a fi oferit spre vînzare, ambalaj care acoperă în întregime sau parţial produsul alimentar astfel încît conţinutul acestuia să nu poată fi deteriorat fără a deschide sau a modifica ambalajul;

inofensivitatea produselor alimentare – certitudine argumentată a faptului că, în condiţii obişnuite de preparare şi/sau utilizare, produsele alimentare nu sînt periculoase şi nu prezintă risc pentru sănătatea generaţiei actuale şi a celei viitoare;

certificat de calitate a produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare – document prin care producătorul confirmă corespunderea calităţii şi inofensivităţii fiecărui lot de produse alimentare cerinţelor stabilite de actele normative şi/sau declarate;

reglementări în domeniul alimentar – acte legislative, decrete ale Preşedintelui Republicii Moldova, hotărîri ale Guvernului, reguli şi norme sanitare, sanitare veterinare, fitosanitare, standarde şi alte documente normative pertinente, care stabilesc cerinţele esenţiale referitoare la produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare, la inofensivitatea acestora, controlul lor, condiţiile de producere, distribuire şi utilizare, metodele de eşantionare şi evaluare a riscului, precum şi cerinţele referitoare la ambalare şi etichetare, la utilizarea condiţionată sau la nimicirea produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare, periculoase;

întreprindere din sectorul alimentar – orice întreprindere, indiferent de forma de proprietate, care asigură desfăşurarea activităţii în domeniul circuitului alimentar în condiţiile prezentei legi;

materie primă alimentară – materie primă de origine animală, vegetală sau de alt gen, inclusiv apa, folosită la producerea produselor alimentare;

proces de producţie – proces integral sau parţial de obţinere, manipulare, prelucrare, fabricare, ambalare, etichetare, depozitare sau transportare a produselor alimentare, inclusiv de combinare a acestora cu alte produse;

circuit al produselor alimentare şi al materialelor în contact cu produsele alimentare – elaborarea, fabricarea, prelucrarea, preambalarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea, transportarea, distribuirea (inclusiv importul şi exportul) produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare şi alte modalităţi de transmitere a acestora;

plasare pe piaţă – acţiunea de a face disponibile produsele alimentare pe piaţa Republicii Moldova, inclusiv păstrarea lor în scopul distribuirii, oferirii prin vînzare sau prin oricare altă formă de transmitere contra plată ori cu titlu gratuit;

etichetare (marcare) – orice cuvinte, mărci comerciale, mărci de fabrică, semne, elemente desenate sau scrise, ştampilate, reliefate sau imprimate pe ori ataşate la un recipient cu produse alimentare şi poziţionate pe orice ambalaj, document de însoţire, notă, etichetă, banderolă sau coleretă, care însoţesc sau se referă la produsul alimentar respectiv;

termen de valabilitate – perioadă de timp stabilită de către agentul economic care produce un produs alimentar, pe durata căreia produsul trebuie să-şi păstreze caracteristicile specifice, cu condiţia respectării regulilor de transport, manipulare, depozitare, păstrare, utilizare şi consum. Termenul de valabilitate al produselor alimentare poate fi exprimat printr-o anumită perioadă de timp sau prin data limită de consum;

dată limită de consum – dată stabilită de producător pentru produsele alimentare care, din punct de vedere microbiologic, au un grad sporit de perisabilitate şi sînt susceptibile de a prezenta un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului. Data limită de consum care indică ziua, luna şi anul este precedată de menţiunea „Expiră la data de...”;

trasabilitate – posibilitatea identificării şi urmăririi, de-a lungul tuturor fazelor de producţie, de procesare şi de distribuţie, a unui produs alimentar, a unui material în contact cu produsele alimentare, a unui animal care produce produse alimentare sau care este folosit la fabricarea produselor alimentare, precum şi a oricărei substanţe care urmează sau care poate fi încorporată într-un produs alimentar;

igienă a produselor alimentare – orice condiţii şi măsuri necesare pentru garantarea inofensivităţii şi stabilităţii la păstrarea produselor alimentare, întreprinse la orice etapă de producere şi distribuire a acestora, pornindu-se de la cultivare sau creştere, producere pînă la consumul final;

contaminant – orice substanţă care nimereşte neintenţionat în produsele alimentare sau care este prezentă în acestea ca rezultat al producerii (inclusiv al activităţilor de creştere a plantelor şi animalelor şi al practicii veterinare), fabricării, prelucrării, preparării, tratării, preambalării, ambalării, transportării, depozitării, manipulării şi distribuirii acestora sau ca rezultat al contaminării mediului;

pericol – agent biologic, chimic sau fizic prezent în produsul alimentar sau o stare a produsului alimentar, ce pot avea un efect nefast asupra sănătăţii omului;

risc – probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătatea omului, precum şi gravitatea acestui efect în cazul expunerii la un pericol;

punct critic de control – orice fază a circuitului alimentar (materia primă, localul, procesul tehnologic, reţeta produsului alimentar, transportul etc.) care, aflată fiind sub control, conduce la eliminarea sau la reducerea riscurilor pînă la un nivel acceptabil;

sistem de analiză a pericolului şi de control al circuitului alimentar în punctele critice de control – metodă ştiinţifică sistematică de asigurare a inofensivităţii produselor alimentare pe tot parcursul circuitului alimentar, de la obţinerea materiei prime pînă la consumator, prin identificarea şi evaluarea potenţialelor pericole, ce sînt critice pentru inofensivitatea produselor alimentare, şi punerea lor sub control şi supraveghere permanentă în punctele critice de control;

analiză a riscurilor – proces care constă din trei componente interconexe: evaluarea, gestionarea şi comunicarea riscurilor;

evaluare a riscurilor – proces bazat pe date ştiinţifice ce include patru etape: identificarea pericolelor, caracterizarea lor, evaluarea gradului de expunere pericolelor şi caracterizarea riscurilor;

gestionare a riscurilor – proces de analiză a diferitelor tactici posibile, prin consultarea părţilor interesate, luînd în considerare rezultatele evaluării riscurilor şi a altor factori cu impact negativ şi de alegere, în caz de necesitate, a măsurilor preventive şi de control corespunzătoare;

comunicare a riscurilor – schimb interactiv, pe tot parcursul procesului de analiză a riscurilor, de informaţii şi de avize privind pericolele şi riscurile, privind factorii legaţi de riscuri şi de identificarea lor între responsabilii de evaluarea şi gestionarea riscurilor, consumatori, întreprinderile sectorului alimentar, mediile universitare şi alte părţi interesate, în special explicarea rezultatelor evaluării riscurilor şi argumentarea deciziilor luate în materie de gestionare a acestora;

identificare a produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare – activitate de stabilire a corespunderii produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare cerinţelor stipulate în reglementările în domeniul alimentar aplicabile, precum şi informaţiei referitoare la aceste produse şi materiale, cuprinse în documentele anexate şi pe etichete;

produse alimentare şi materiale în contact cu produsele alimentare, falsificate – produse alimentare şi materiale în contact cu produsele alimentare care au fost modificate intenţionat sau neintenţionat, astfel încît ar putea constitui un risc pentru sănătatea omului, ar putea leza interesele consumatorului sau l-ar putea informa greşit, şi ale căror componenţă, caracteristici şi proprietăţi nu corespund celor stipulate în reglementările în domeniul alimentar aplicabile, dar care, prin aspect, etichetare, prezentare şi publicitate, pretind a fi atare produse.

produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi elevilor - produs alimentar cu un conţinut mărit de nutrimente care sporesc valoarea nutritivă (grăsimi, sare , zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari).

sugar – copil cu vîrsta mai mică de 12 luni;

copil de vîrstă mică sau copil mic – copil cu vîrsta cuprinsă între unul și trei ani;

Art 2 Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №78 din 18.03.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului