Articolul 9 din Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova. Reglementarea de stat în domeniul circuitului produselor alimentare şi al materialelor în contact cu produsele alimentare

(1) Cerinţele privind valoarea nutritivă a produselor alimentare; calitatea produselor alimentare fortificate, a celor cu destinaţie nutriţională specială, a nutrimentelor şi a suplimentelor alimentare; inofensivitatea produselor alimentare, în general, inclusiv a celor modificate genetic, şi a materialelor în contact cu produsele alimentare, condiţiile inofensive de elaborare a lor, de organizare a procesului de producţie, de producere, de plasare pe piaţă, inclusiv de distribuire; exigenţele privind procedurile de control al inofensivităţii produselor alimentare, inclusiv de eşantionare şi investigare, metodele de evaluare a riscurilor, precum şi privind ambalarea şi etichetarea, cerinţe şi exigenţe legate de asigurarea inofensivităţii produselor alimentare, se stabilesc în reglementările în domeniul alimentar corespunzătoare.

(2) Cerinţele privind asigurarea inofensivităţii produselor alimentare sînt impuse de Acordul privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la care Republica Moldova este parte. Ele se stabilesc în baza evaluării riscului pentru om şi sînt executorii.

(3) Cerinţele privind inofensivitatea sub aspect veterinar a produselor alimentare de origine animală şi cele privind inofensivitatea sub aspect veterinar a condiţiilor de obţinere, de producere şi de distribuire a acestor produse se stabilesc în reglementările în domeniul alimentar.

(4) Cerinţele specificate la alin.(1)-(3) se bazează pe rezultatele cercetării ştiinţifice a particularităţilor alimentaţiei şi nutriţiei şi a stării de sănătate a populaţiei, identificării şi estimării pericolului pe care îl pot prezenta produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare, evaluării şi analizei riscului de a periclita sănătatea omului ca urmare a consumului lor, estimării inofensivităţii, a consecinţelor sociale şi economice ale introducerii unor asemenea cerinţe.

(5) La stabilirea cerinţelor privind inofensivitatea produsului alimentar pentru sănătatea omului se va lua în considerare:

a) efectul probabil imediat şi/sau de durată scurtă şi/sau de lungă durată al acestui produs alimentar atît asupra persoanei care îl consumă, cît şi asupra generaţiilor viitoare;

b) efectele toxice cumulative probabile;

c) sensibilitatea sanitară particulară a unei anumite categorii de consumatori, în cazul cînd produsul alimentar îi este destinat.

(6) Cerinţele reglementărilor în domeniul alimentar cuprind cerinţe minime de calitate prin care se identifică produsul şi sînt executorii pentru toţi agenţii economici implicaţi în circuitul produselor alimentare.

(7) La elaborarea sau adaptarea reglementărilor în domeniul alimentar privind circuitul produselor alimentare şi al materialelor în contact cu produsele alimentare se iau în considerare normele şi recomandările internaţionale în vigoare sau în curs de adoptare, inclusiv cele ale Comisiei Codex Alimentarius şi ale Uniunii Europene.

(8) Reglementările în domeniul alimentar vor asigura protecţia intereselor consumatorilor prin stabilirea cerinţelor de identificare a produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare pe tot circuitul alimentar, inclusiv prin includerea în ele a prevederilor privind informarea consumatorilor referitor la alegerea produselor alimentare pe care le consumă în cunoştinţă de cauză şi în funcţie de posibilităţile financiare.

(9) Regulamentele sanitare în domeniul circuitului produselor alimentare, precum şi regulile şi normele sanitar-veterinare şi fitosanitare se elaborează de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, fiind aprobate de Guvern, standardele naţionale - de organismul mţional de standardizare, conform competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare .

(10) Regulamentele sanitare în domeniul aditivilor alimentari, suplimentelor alimentare, produselor alimentare noi, produselor alimentare fortificate, produselor alimentare tratate cu radiații ionizante, produselor alimentare pentru sugari şi copii mici, produselor alimentare destinate unor scopuri medicale speciale, înlocuitorilor unei diete totale pentru controlul greutății, produselor cu destinaţie nutriţională specială, apelor minerale, materialelor în contact cu produsele alimentare, precum şi al etichetării nutriţionale şi de sănătate a produselor alimentare se elaborează de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Muncii și Protecției Sociale şi se aprobă de Guvern.

Art 9 Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №78 din 18.03.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului