Articolul 5 din Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova. Circuitul produselor alimentare şi al materialelor în contact cu produsele alimentare

(1) În circuit se pot afla produse alimentare şi materiale în contact cu produsele alimentare inofensive care corespund cerinţelor reglementărilor în domeniul alimentar, aprobate în modul stabilit.

(2) Produsele alimentare propuse pentru consumul uman trebuie să satisfacă necesităţile fiziologice ale omului în substanţele nutritive necesare şi în energie, să fie inofensive, să nu conţină contaminanţi, microorganisme şi alte organisme şi substanţe biologice în cantităţi care să depăşească valorile-limită stabilite în regulile şi în normele sanitare, să nu prezinte în alt mod pericol pentru om, să fie produse şi plasate pe piaţă în condiţii de igienă adecvate, conform reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile. Valoarea nutritivă indicată a produsului alimentar propus pentru consumul uman trebuie să corespundă valorii nutritive reale a acestuia şi să nu inducă în eroare consumatorul.

(3) Producerea, transportul, depozitarea şi plasarea pe piaţă a produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare se vor efectua în spaţii şi în condiţii ce corespund regulilor şi normelor sanitare şi sanitare veterinare în vigoare, pentru care agenţii economici deţin autorizaţii sanitare şi sanitare veterinare de funcţionare, după caz.

(4) Se interzice producerea şi plasarea pe piaţă a produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare care:

a) nu corespund cerinţelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile şi nu au fost aprobate în modul stabilit;

b) sînt periculoase şi pot periclita sănătatea omului în condiţii normale de folosire a lor de către consumator, ţinînd cont de informaţia cuprinsă în etichete sau pusă la dispoziţia consumatorului în alt mod;

c) sînt improprii consumului uman, fiind contaminate şi/sau impure, prezentînd semne de putrefacţie, descompunere sau alte semne de alterare;

d) sînt falsificate;

e) nu au inclusă pe etichetă informaţia prevăzută de reglementările în domeniul alimentar aplicabile;

f) nu au termenul de valabilitate stabilit (în cazul în care stabilirea termenului de valabilitate al produsului alimentar este obligatorie) sau al căror termen de valabilitate a expirat;

g) nu au certificate de calitate, certificate sau declaraţii de conformitate, eliberate conform legislaţiei în vigoare.

(5) Produsele alimentare şi materialele în contact cu produsele alimentare specificate la alin.(4) se consideră neconforme reglementărilor aplicate în domeniul alimentar, periculoase şi nu pot fi plasate pe piaţă, ele urmînd a fi supuse utilizării condiţionate sau nimicirii.

(6) Corespunderea produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare cerinţelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile nu împiedică organele de control şi supraveghere de stat în domeniul inofensivităţii acestor produse şi materiale să stabilească restricţii la plasarea pe piaţă sau la retragerea de pe piaţă a acestor produse şi materiale în cazul în care, în pofida acestei corespunderi, există suspiciuni că ele sînt periculoase.

(7) Agenţii economici din sectorul alimentar vor lua măsurile de rigoare pentru a elimina riscul de contaminare sau degradare a produselor alimentare şi de transformare a acestora în produse periculoase pentru om.

Art 5 Legea Privind produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №78 din 18.03.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului