Articolul 1 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Obiectul şi scopul legii

(1) Prezenta lege constituie cadrul juridic general pentru autorizarea, suspendarea şi încetarea activităţii profesionale a administratorilor desemnaţi potrivit legii să exercite atribuţii de supraveghere şi/sau de administrare profesionistă.

(2) Prezenta lege nu se aplică administratorilor desemnaţi în cadrul procesului de lichidare silită a băncilor.”

2. La articolul 2, alineatul (2) se abrogă, iar alineatul (1) devine alineat unic cu următorul cuprins:

„În sensul prezentei legi, noţiunea de administrator autorizat (denumit în continuare administrator) semnifică orice persoană fizică învestită potrivit legii cu atribuţii de supraveghere şi/sau de administrare în cadrul procedurii succesorale, procedurii de insolvabilitate, procedurii de dizolvare judiciară și în alte cazuri prevăzute de legislaţie.”

3. La articolul 3, alineatul (3) se abrogă.

4. La articolul 4 alineatul (2), textul „de insolvabilitate sau de dizolvare a persoanelor juridice de drept privat ori a întreprinzătorilor individuali” se substituie cu textul „în care a fost desemnat administrator autorizat”.

5. La articolul 20 alineatul (2) litera f), textul „de insolvabilitate” se exclude, iar după cuvîntul „dizolvată,” se introduce textul „administrată și/sau supravegheată,”.

6. La articolul 26 alineatul (1), după textul „Legea insolvabilităţii nr. 149 din 29 iunie 2012” se introduce textul „ , prezenta lege, alte acte normative relevante”.

7. La articolul 28 alineatul (2), după textul „actele judecătoreşti,” se introduce textul „dispozițiile testamentare, convenția de lichidare a pasivului succesoral, ordinele notarului privitoare la posesia, folosinţa sau dispunerea de bunuri în cazul custodiei masei succesorale,”.

8. La articolul 29, alineatul (2) se completează cu litera i) cu următorul cuprins:

„i) relaţia de căsătorie, afinitate pînă la gradul IV, rudenie, pe linie dreaptă sau colaterală pînă la gradul IV, dintre administrator și notarul care gestionează procedura succesorală, creditorii masei succesorale, moştenitori, alte persoane care obţin drepturi din moştenire, statutul de creditor, debitor, asociat, administrator, membru al organului de conducere în ultimii 3 ani, consilier juridic, avocat, auditor sau de contabil în ultimii 3 ani.”

9. La articolul 31 alineatul (1), după textul „în procedura de dizolvare” se introduce textul „ , precum și a celui desemnat în cadrul procedurii succesorale”.

Art 1 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului