Articolul 20 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Citirea actului notarial şi exprimarea consimţămîntului

(1) Actul juridic întocmit, înainte de a fi semnat, se prezintă părţilor pentru a face cunoştinţă cu conţinutul acestuia. După aceasta notarul este obligat să dea citire în glas textul actului juridic.

(2) După citirea actului, notarul întreabă părţile dacă cele cuprinse în acesta exprimă voinţa lor. Consimţămîntul părților se exteriorizează prin declarație și se confirmă prin semnătură.

(3) Consimţămîntul persoanei cu dizabilitate fizică, al surdului, mutului sau surdomutului, dacă sînt cărturari, se va da în scris în faţa notarului, prin înscrierea de către parte, înainte de a semna, a menţiunii despre exprimarea consimţămîntului la semnarea actului.

(4) Daca surdul, mutul sau surdomutul se găsește din orice motiv în imposibilitate de a scrie, consimţămîntul se va da prin interpret, consemnînd acestea în girul notarial.

(5) Dacă persoana cu dizabilitate fizică se găseşte, din orice motiv, în imposibilitate de a scrie, consimţămîntul, la cererea sa, se va confirma prin semnătura persoanei împuternicite să semneze în numele său.

(6) Pentru exprimarea consimţămîntului unui orb sau slab văzător, notarul îi va citi acestuia actul şi îl va întreba dacă cele auzite reprezintă voinţa sa, consemnînd acestea în girul notarial.

(7) În cazul în care actul notarial conţine anexe care fac parte integrantă a actului notarial, acestea se citesc şi se transmit participanţilor pentru a face cunoştinţă cu ele. Dacă actul notarial face referinţă la hărţi, desene, planuri, imagini, acestea se prezintă participanţilor pentru a face cunoştinţă cu ele.

Art 20 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului