Articolul 66 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Asigurarea probelor

(1) În scopul prevenirii dispariţiei ori imposibilităţii administrării în viitor a unei probe utile pentru dovedirea pretenţiilor şi justificarea obiecţiilor, precum şi a altor circumstanţe importante pentru justa soluţionare a pricinii într-un viitor proces civil, pentru procedura specială, sau în arbitraj, la cererea persoanelor interesate, notarul efectuează asigurarea probelor, înainte de intentarea procesului în instanţa de judecată sau în arbitraj.

(2) Asigurarea probelor se efectuează de către notar conform prevederilor Codului de procedură civilă privind cercetarea probei.

(3) Dacă probele necesare trebuie să fie prezentate autorităţilor unui stat străin, asigurarea probelor se efectuează indiferent de faptul dacă cauza, la momentul adresării persoanelor interesate către notar, se află în curs de examinare în instanţa de judecată sau de către alte autorităţi ale statului străin.

(4) Solicitantul asigurării probelor depune o cerere la notar care conţine numele, numărul de identificare de stat (IDNP) şi domiciliul sau sediul solicitantului, esenţa pricinii, datele persoanelor care vor participa în proces, domiciliul sau sediul acestora, probele a căror asigurare se cere.

(5) În cazul asigurării probelor cu martori, cererea depusă la notar, suplimentar, va cuprinde numele şi domiciliul persoanelor care urmează să depună depoziţii în calitate de martori, motivul solicitării asigurării probelor, faptele ce urmează a fi confirmate sau infirmate prin aceste probe.

(6) Depoziţiile persoanei audiate în calitate de martor se consemnează într-un proces-verbal. Fiecare filă a procesului-verbal se întocmește în 2 exemplare, se semnează de martor, iar ultima filă se semnează de martor și persoanele participante la audiere, semnătura cărora se legalizează de către notar. Un exemplar al procesului-verbal se eliberează solicitantului asigurării probei cu martori, iar al doilea exemplar se păstrează în arhiva notarului.

(7) Cererile și declarațiile de asigurare a probelor se depun la notar de către solicitantul asigurării probelor pe proprie răspundere și se autentifică notarial.

(8) Dacă cererea a fost admisă de către notar, solicitantul asigurării probelor, după ce va conveni cu notarul locul, data şi ora asigurării probelor, va înştiinţa celelalte persoane interesate despre acestea. Neprezentarea persoanelor interesate nu va constitui un obstacol la asigurarea probelor. Faptul înștiințării se confirmă de către solicitant printr-o declarație pe proprie răspundere.

(9) În cazul pericolului de întîrziere sau în cazul imposibilităţii de a determina cine va participa ulterior în proces, notarul are dreptul să asigure probele fără înştiinţarea persoanelor interesate. În acest caz, motivul neinformării persoanelor interesate va fi indicat în procesul-verbal de audiere a martorului sau de cercetare a probelor.

(10) Notarul nu asigură proba în cazul în care:

a) cererea solicitantului nu întruneşte condiţiile legii;

b) la momentul adresării către notar a solicitantului, cauza deja se află în curs de examinare în instanţa de judecată;

c) martorul refuză să depună mărturii în faţa notarului;

d) martorul refuză să se prezinte la biroul notarului pentru a depune mărturii;

e) faptele care sînt prezentate de persoana audiată în calitate de martor nu sînt cunoscute de ea, personal, direct sau indirect;

f) persoana audiată în calitate de martor nu cunoaşte sau nu doreşte să indice sursa informaţiei sale.

Art 66 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului