Articolul 96 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova

(1) Prezenta lege intră în vigoare la 1 martie 2019, cu excepția art. 50 alin. (1), art. 71 alin. (1) și dispozițiilor art. 71 alin. (2) în partea ce se referă la publicarea informaţiei despre procedurile succesorale deschise pe pagina web oficială a Camerei Notariale, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2020. Capitolele V și VI se vor aplica moștenirii persoanelor care au decedat la data de 1 martie 2019 sau după data respectivă.

(2) Succesiunilor deschise pînă la intrarea în vigoarea a prezentei legi se vor aplica reglementările legislației în vigoare la momentul deschiderii succesiunii.

(3) Prevederile art. 13 alin. (1), art. 17 alin. (2), art. 32 alin. (1) privind verificarea de către notar a datelor în registrele de publicitate intră în vigoare la expirarea a 6 luni din data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(4) Ministerul Justiției, în termen de 6 luni de la adoptarea prezentei legi, va elabora și va aproba actele necesare pentru punerea în aplicare a prezentei legi.

(5) La data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele acte legislative se modifică după cum urmează:

I. Codul familiei nr. 1316/2000 , cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 35 va avea următorul cuprins:

Articolul 35. Modalitatea de desfacere a căsătoriei

În cazurile prevăzute la art. 36 alin. (1) şi (2), căsătoria se desface de către organul de stare civilă, în cazurile prevăzute la art. 36 alin. (4) şi (5) şi la art. 37 – pe cale judecătorească, iar în condițiile prevăzute la art. 41 și 42 din Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială – de către notar.”

2. La articolul 37 alineatul (1), după textul „cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 36 alin. (2)” se introduce textul „și a cazurilor în care căsătoria a fost desfăcută prin încheiere notarială”.

3. La articolul 39 alineatul (1), după textul „organul de stare civilă” se introduce textul „ , la notar”.

II. Legea nr. 100/2001 privind actele de stare civilă (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr. 97–99, art. 765), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 7 alineatul (1), după textul „Pe baza actelor de stare civilă” se introduce textul „ , inclusiv a încheierii notariale de desfacere a căsătoriei prin acordul soților,”.

2. La articolul 11 alineatul (1) litera a), textul „prezentei legi” se substituie cu cuvîntul „legii”.

3. La articolul 18 alineatul (2), după textul „a autorităţilor tutelare,” se introduce textul „a notarilor, în condițiile în care legea acordă acestora dreptul de acces la informațiile de stare civilă,”.

4. Articolul 41 se completează cu litera d) cu următorul cuprins:

„d) încheierea notarială de desfacere a căsătoriei prin acordul soților.”

5. La articolul 43 alineatul (3), textul „semnătura lui” se substituie cu cuvîntul „declarația”, iar textul „sau de persoana responsabilă din cadrul organului de stare civilă de la locul aflării soţului în cauză” se exclude.

III. Articolele 3–5, 30, 31, 33 și capitolele IV–XII din Legea nr. 1453/2002 cu privire la notariat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr. 154–157, art. 1209), cu modificările ulterioare, se abrogă.

IV. La articolul 11 din Codul de executare al Republicii Moldova nr. 443/2004, cu modificările ulterioare, litera k) va avea următorul cuprins:

„k) actele învestite cu formulă executorie, în condițiile în care legea oferă dreptul la executare silită în temeiul acestora;”.

V. La articolul 39 alineatul (1) din Legea nr. 436/2006 privind administrația publică locală, cu modificările ulterioare, litera q) va avea următorul cuprins:

„q) legalizează semnăturile de pe documente, legalizează copiile de pe documente şi ale extraselor din ele, autentifică procurile pentru primirea pensiilor, indemnizaţiilor, mijloacelor băneşti repartizate acționarilor fondurilor de investiţii nemutuale în proces de lichidare silită, fondurilor de investiţii pentru privatizare în proces de lichidare silită, pentru primirea sumelor indexate la depunerile băneşti ale cetăţenilor în „Banca de Economii” S.A., în proces de lichidare silită, precum şi pentru dreptul de înregistrare, transmitere în folosinţă şi înstrăinare a dreptului de proprietate asupra cotelor valorice din bunurile întreprinderilor agricole;”.

VI. Legea nr. 161/2014 cu privire la administratorii autorizați, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:

Articolul 1. Obiectul şi scopul legii

(1) Prezenta lege constituie cadrul juridic general pentru autorizarea, suspendarea şi încetarea activităţii profesionale a administratorilor desemnaţi potrivit legii să exercite atribuţii de supraveghere şi/sau de administrare profesionistă.

(2) Prezenta lege nu se aplică administratorilor desemnaţi în cadrul procesului de lichidare silită a băncilor.”

2. La articolul 2, alineatul (2) se abrogă, iar alineatul (1) devine alineat unic cu următorul cuprins:

„În sensul prezentei legi, noţiunea de administrator autorizat (denumit în continuare administrator) semnifică orice persoană fizică învestită potrivit legii cu atribuţii de supraveghere şi/sau de administrare în cadrul procedurii succesorale, procedurii de insolvabilitate, procedurii de dizolvare judiciară și în alte cazuri prevăzute de legislaţie.”

3. La articolul 3, alineatul (3) se abrogă.

4. La articolul 4 alineatul (2), textul „de insolvabilitate sau de dizolvare a persoanelor juridice de drept privat ori a întreprinzătorilor individuali” se substituie cu textul „în care a fost desemnat administrator autorizat”.

5. La articolul 20 alineatul (2) litera f), textul „de insolvabilitate” se exclude, iar după cuvîntul „dizolvată,” se introduce textul „administrată și/sau supravegheată,”.

6. La articolul 26 alineatul (1), după textul „Legea insolvabilităţii nr. 149 din 29 iunie 2012” se introduce textul „ , prezenta lege, alte acte normative relevante”.

7. La articolul 28 alineatul (2), după textul „actele judecătoreşti,” se introduce textul „dispozițiile testamentare, convenția de lichidare a pasivului succesoral, ordinele notarului privitoare la posesia, folosinţa sau dispunerea de bunuri în cazul custodiei masei succesorale,”.

8. La articolul 29, alineatul (2) se completează cu litera i) cu următorul cuprins:

„i) relaţia de căsătorie, afinitate pînă la gradul IV, rudenie, pe linie dreaptă sau colaterală pînă la gradul IV, dintre administrator și notarul care gestionează procedura succesorală, creditorii masei succesorale, moştenitori, alte persoane care obţin drepturi din moştenire, statutul de creditor, debitor, asociat, administrator, membru al organului de conducere în ultimii 3 ani, consilier juridic, avocat, auditor sau de contabil în ultimii 3 ani.”

9. La articolul 31 alineatul (1), după textul „în procedura de dizolvare” se introduce textul „ , precum și a celui desemnat în cadrul procedurii succesorale”.

VII. Articolul 12 din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activităţii notarilor, cu modificările ulterioare, se abrogă.

Art 96 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului