Articolul 60 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Primirea în depozit a mijloacelor financiare şi/sau a instrumentelor financiare pentru a fi transmise destinatarului

(1) Notarul poate primi în depozit sume de bani şi/sau instrumente financiare pentru a le transmite creditorului în baza unei cereri a debitorului, legalizată notarial, în care se va indica suma bănească şi/sau descrierea instrumentelor financiare, destinatarul, temeiul naşterii obligaţiei, data scadenţei, domiciliul creditorului sau adresa de corespondență a acestuia, cu eliberarea unui certificat notarial. La cererea sa debitorul anexează o declarație pe proprie răspundere, autentificată notarial, că sumele de bani şi/sau instrumentele financiare au provenienţă licită.

(2) Notarul care a primit la păstrare bani sau instrumente financiare va expedia imediat la domiciliul creditorului înştiinţare prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Dacă se constată că creditorul nu domiciliază la adresa indicată în cererea de primire în depozit sau nu se află la adresa de corespondență astfel indicată, informarea se va efectua prin publicarea unui aviz în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau într-un ziar național.

(3) Notarul trece neîntîrziat banii primiţi în depozit pe un cont special destinat unor astfel de operaţiuni, deschis la o bancă comercială și/sau un prestator de servicii de plată care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

(4) Numai notarul personal are dreptul să dispună de contul special şi numai în folosul creditorului sau a succesorilor acestuia, la cererea scrisă a acestora, prin virament bancar, în cazul creditorului persoană juridică, sau în numerar, prin cec sau virament bancar, în cazul creditorilor persoane fizice, dacă legea nu prevede altfel. Dobînzile şi alte beneficii ale banilor păstraţi la contul de depozit aparţin creditorilor proporțional sumelor depuse și timpului de păstrare, iar în cazul restituirii acestora către debitor, trec în proprietatea lui. Notarul nu poartă răspundere pentru alegerea băncii.

(5) În cazul încetării sau suspendării activităţii notarului, dispunerea de contul special trece, prin ordinul ministrului justiției, în competenţa notarului căruia i-a fost transmisă arhiva notarului a cărui activitate a fost încetată sau suspendată.

(6) Mijloacele băneşti păstrate la contul special nu constituie venitul notarului şi nu pot fi urmărite în baza pretenţiilor creditorilor acestuia.

(7) Instrumentele financiare primite în depozit pentru a fi transmise creditorului pot fi păstrate fie la o bancă comercială care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, fie la biroul notarului sau la orice alt depozitar în condiţii de siguranţă.

(8) Cheltuielile ce ţin de depozitarea, transmiterea sumelor de bani şi a instrumentelor financiare şi înştiinţarea creditorului le suportă debitorul, după caz, creditorul.

Art 60 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului