Articolul 77 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Vizarea spre neschimbare a testamentului olograf

(1) Testamentul olograf va fi vizat spre neschimbare de primul notar căruia i-a fost prezentat, indiferent dacă acesta va fi învestit sau nu cu îndeplinirea procedurii succesorale.

(2) Procedura de vizare spre neschimbare se îndeplineşte la solicitarea persoanei care a prezentat testamentul, în prezenţa a doi martori, a moştenitorilor, după caz, a persoanelor care justifică un interes legitim. Lipsa moştenitorilor sau neprezentarea acestora nu împiedică vizarea spre neschimbare.

(3) Vizarea spre neschimbare a testamentului olograf se constată prin proces-verbal. Procesul-verbal va cuprinde, pe lîngă datele de identificare a celor prezenţi, următoarele menţiuni:

a) particularităţile suportului pe care este scris testamentul;

b) numărul de pagini ale testamentului;

c) instrumentul de scriere (pastă de pix, stilou-cerneală), precum şi culoarea textului;

d) existența ștersăturilor sau adăugirilor, cu indicarea paginii şi rîndului pe care se află;

e) reproducerea textului integral al testamentului, aşa cum a fost scris de testator, precum şi a adăugirilor făcute de acesta. Condiţia se consideră îndeplinită şi prin depunerea unei copii legalizate după testamentul olograf, vizată de notar şi semnată de cei prezenţi, care se va anexa la procesul-verbal cu menţiunea că face parte integrantă din acesta.

(4) Dacă testamentul olograf este scris în altă limbă decît cea romănă, în vederea vizării spre neschimbare, se va depune şi traducerea legalizată a actului. În procesul-verbal de constatare a stării materiale a testamentului olograf se va transcrie textul tradus în limba romănă, anexîndu-se la procesul-verbal traducerea legalizată a actului întocmit în limba străină şi o copie semnată de cei prezenţi la procedura de vizare spre neschimbare a testamentului olograf.

(5) Procedura de vizare spre neschimbare îndeplinită de către autorităţile competente din ţară sau din străinătate, apostilate sau supralegalizate, după caz, este considerată valabilă şi nu va fi reluată de notarul sesizat cu procedura succesorală.

(6) Testamentul olograf vizat spre neschimbare se înregistrează în Registrul electronic al dosarelor succesorale şi testamentelor.

(7) Dacă constatarea vizării spre neschimbare s-a efectuat de către notarul învestit cu îndeplinirea procedurii succesorale, testamentul original se depune în dosarul succesoral. Dacă constatarea vizării spre neschimbare s-a efectuat de alt notar, originalul testamentului olograf se va transmite notarului învestit cu îndeplinirea procedurii succesorale, iar dacă procedura nu a fost deschisă, originalul testamentului olograf rămîne la păstrarea în arhiva notarului care a vizat spre neschimbare testamentul pînă la deschiderea procedurii succesorale. După deschiderea procedurii succesorale, testamentul olograf se transmite notarului care instrumentează procedura.

Art 77 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului