Articolul 78 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Validarea testamentului olograf

(1) Validarea testamentului olograf este de competenţa notarului învestit cu îndeplinirea procedurii succesorale.

(2) În procedura de validare, notarul sesizat pentru îndeplinirea succesiunii va verifica dacă testamentul corespunde condițiilor de formă și fond incidente testamentului olograf.

(3) În vederea validării testamentului olograf vor fi citaţi moştenitorii legali din clasa chemată la succesiune. În cazul lipsei acestora sau neprezentării, la validarea testamentului în baza cererii moştenitorilor testamentari desemnaţi printr-un testament olograf, notarul va înştiinţa moştenitorii legali din clasa chemată la succesiune în ordinea stabilită, iar în lipsa acestora, organul fiscal teritorial competent. Înştiinţarea se efectuează conform art. 71.

(4) În cazul în care toţi moştenitorii citaţi se prezintă şi recunosc că testamentul este scris, datat şi semnat de mîna testatorului, se va încheia procesul-verbal de validare a testamentului olograf.

(5) Notarul va dispune efectuarea unei expertize grafoscopice dacă:

a) succesibilii înlăturaţi de la moştenire, deşi citaţi, nu se prezintă;

b) succesibilii declară că nu cunosc scrisul celui ce a lăsat moștenirea;

c) succesibilii contestă scrisul celui ce a lăsat moștenirea, aducînd probe în acest sens;

d) cel ce a lăsat moștenirea nu are moştenitori legali.

(6) În cazul în care nici legatarul şi nici moştenitorul nu pot produce probe ale scrisului celui ce a lăsat moștenirea sau nu sînt de acord cu rezultatele expertizei, procedura succesorală se suspendă, părţile fiind îndrumate la instanţa de judecată.

(7) În cazul în care nu sînt de acord cu rezultatele expertizei grafoscopice, moștenitorii pot solicita efectuarea unei expertize repetate. În cazul în care unul dintre moştenitori nu este de acord cu rezultatele expertizei repetate, eliberarea certificatului de moștenitor se suspendă, părţile fiind îndrumate la instanţa de judecată.

(8) În cazul în care expertiza grafoscopică confirmă că testamentul a fost scris de către testator, procesul-verbal de validare se va întocmi în prezenţa moștenitorului testamentar, în baza raportului de expertiză.

(9) În cazul în care în expertiza grafoscopică se constată că scrisul nu aparţine testatorului, notarul va continua procedura succesorală şi succesiunea se va deferi moştenitorilor legali sau altor moştenitori chemați la succesiune, după caz.

Art 78 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului