Articolul 72 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Declaraţiile şi cererile în cadrul procedurii succesorale notariale

(1) Declaraţia autentică de acceptare sau de renunţare la succesiune se depune la notarul care instrumentează procedura succesorală. Declaraţia de acceptare sau renunţare la succesiune poate fi întocmită prin reprezentant cu condiţia specificării acestui drept în împuternicirile acordate.

(2) Declaraţia de acceptare sau de renunţare la succesiune se autentifică după deschiderea succesiunii.

(3) În declaraţia de acceptare sau de renunţare la succesiune, solicitantul va comunica pe proprie răspundere numele, prenumele, ultimul domiciliu al defunctului, data aflării despre deschiderea succesiunii, datele de stare civilă ale defunctului, cercul de moştenitori din clasa chemată la succesiune, după caz, domiciliul acestora, precum și alte date pertinente.

(4) Moştenitorul legal lipsit de posibilitatea de a prezenta documentele care confirmă temeiul chemării la succesiune poate fi inclus în cercul moştenitorilor cu acordul scris autentificat al tuturor succesorilor din aceeaşi clasă succesorală.

(5) Toate cererile şi declaraţiile din cadrul procedurii succesorale notariale se păstrează în dosarul succesoral.

(6) Succesorii pot prezenta pentru anexare la dosar inventarul masei succesorale, întocmit pe proprie răspundere.

Art 72 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului