Articolul 44 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Autentificarea și revocarea testamentului

(1) Autentificarea testamentului se face respectîndu-se dispoziţiile privind autentificarea.

(2) La autentificarea testamentului, notarul nu va cere testatorului să prezinte dovezi pentru confirmarea dreptului de proprietate asupra patrimoniului testat.

(3) Testatorul îşi dictează dispoziţiile în faţa notarului. Notarul redactează testamentul în baza solicitărilor exprimate de către testator, utilizînd terminologia juridică corespunzătoare. În cuprinsul testamentului se va face menţiune expresă că actul reprezintă ultima voinţă a testatorului. Testamentul astfel redactat este citit cu voce testatorului și este transmis acestuia pentru a face cunoștință cu el, fiind apoi semnat de către testator. Despre îndeplinirea acestor formalităţi se face o menţiune expresă în girul de autentificare care se semnează de către notar.

(4) În cazul în care testatorul prezintă un testament deja redactat, notarul va da îndrumările necesare privind legalitatea și efectele juridice ale dispozițiilor testamentare, după care va proceda la redactarea testamentului. Dacă testatorul insistă ca testamentul să fie autentificat în redacția prezentată de el, notarul nu va refuza autentificarea. În acest caz, notarul nu va purta răspundere pentru formularea dispozițiilor testamentare.

(5) În cazul în care la întocmirea testamentului sînt atraşi martori, interpretul autorizat, traducătorul autorizat, persoana care semnează testamentul în locul testatorului, executorul testamentar, aceştia vor semna testamentul. La exemplarul testamentului din arhiva notarului se anexează declarația comună a persoanelor atrase privind obligația de păstrare a secretului întocmirii testamentului.

(6) Declarația de revocare a testamentului se autentifică notarial în conformitate cu regulile generale pentru autentificarea testamentului. Printr-o declarație poate fi revocat un singur testament sau mai multe testamente. La declarație se anexează copia testamentului care este revocat. În cazul lipsei testamentului, informaţia despre testament, la cererea testatorului, se obţine din Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor.

(7) Autentificarea și revocarea testamentului se înregistrează, cel tîrziu în următoarea zi lucrătoare, dar nu mai tîrziu de 3 zile, în Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor.

Art 44 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului