Articolul 5 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Actul notarial și acțiunea notarială

(1) Actul juridic este încheiat în formă autentică în baza legii sau la cererea persoanei interesate.

(2) Actul notarial se întocmește în formă scrisă, la cererea părţilor, dacă legea nu prevede altfel.

(3) Actul notarial se întocmește în formă de autentificare, legalizare şi certificare.

(4) Actul notarial, pe lîngă textul care expune conținutul actului juridic, include obligatoriu și girul notarial, fără de care actul notarial este nul.

(5) În procedura succesorală, de certificare a faptelor prevăzute de lege, de primire în depozit a mijloacelor financiare, documentelor şi instrumentelor financiare, de primire a documentelor la păstrare şi în alte cazuri prevăzute de lege se eliberează certificatul respectiv.

(6) Actul notarial şi girul notarial sînt întocmite pe suport de hîrtie sau în formă de document electronic, avînd aceeași forță juridică.

(7) În cazul întocmirii actelor notariale pe blanchete speciale de strictă evidență, acestea se înregistrează la Ministerul Justiţiei. Forma şi conţinutul blanchetelor speciale pe care se întocmesc actele notariale se aprobă de către Ministerul Justiției.

(8) Actul notarial purtînd ștampila şi semnătura notarului este de autoritate publică, se prezumă legal, veridic şi are forţă probantă şi, după caz, forţă executorie prevăzută de lege.

(9) Acţiunea notarială reprezintă o totalitate de fapte întreprinse și acte emise de notar, îndreptate spre stabilirea faptelor şi împrejurărilor necesare întocmirii şi executării actului notarial sau îndeplinirii procedurii notariale. Dispozițiile prezentei legi cu privire la actul notarial sînt aplicabile și acțiunilor notariale, în măsura în care legea nu prevede altfel.

Art 5 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului