Articolul 70 din Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova. Deschiderea procedurii succesorale

(1) Pentru deschiderea procedurii succesorale, notarul verifică în prealabil dacă procedura succesorală nu a fost deschisă anterior. Notarul, primind informaţia despre deschiderea procedurii succesorale de alt notar, informează despre aceasta solicitantul.

(2) Procedura succesorală notarială se deschide în baza cererii autentificate de deschidere a procedurii succesorale a oricărui dintre succesibili, a creditorilor masei succesorale, a legatarilor, a executorilor testamentari, a autorităților tutelare, organelor fiscale, precum și a oricărei alte persoane care justifică un interes legitim.

(3) În cerere solicitantul va comunica pe proprie răspundere numele, prenumele, ultimul domiciliu al celui ce a lăsat moștenirea, data aflării despre deschiderea moștenirii, datele de stare civilă ale celui ce a lăsat moștenirea, cercul de moştenitori din clasa chemată la succesiune, domiciliul cunoscut al acestora, solicitarea inventarierii, alte date pertinente.

(4) În vederea îndeplinirii procedurii succesorale pentru cazul succesiunii vacante, depunerii cererii de deschidere a procedurii succesorale de către creditorii celui ce a lăsat moștenirea, deschiderii procedurii succesorale din oficiu sau în cazul moștenirii testamentare, dacă solicitantul este în imposibilitate de a prezenta actul care confirmă decesul celui ce a lăsat moștenirea, notarul are dreptul să solicite și să primească de la organul de stare civilă informația despre decesul persoanei și despre rudele acestuia.

(5) În vederea deschiderii şi instrumentării procedurii succesorale, statul asigură accesul notarului la Registrul de stat al populaţiei şi la resursele informaționale de stat în care se conține informația despre actele de stare civilă. În cazul în care informaţia din registre nu este disponibilă, actualizată sau suficientă pentru deschiderea succesiunii și stabilirea cercului de moștenitori, solicitantul va anexa la cererea de deschidere actul ce confirmă deschiderea succesiunii și actele ce confirmă temeiul chemării la succesiune.

(6) Procedura succesorală se consideră deschisă din momentul obţinerii de către notar a confirmării de înregistrare a dosarului succesoral din Registrul electronic al dosarelor succesorale şi testamentelor.

(7) Procedura succesorală se deschide după fiecare persoană care a lăsat moştenirea.

(8) După deschiderea procedurii succesorale, notarul:

a) va accesa Registrul de stat al populaţiei și informația despre actele de stare civilă din resursele informaționale de stat în care această informație se conține, în vederea stabilirii cercului de moştenitori din clasa chemată la succesiune;

b) va accesa Registrul electronic al dosarelor succesorale şi testamentelor pentru verificarea existenţei testamentelor;

c) va asigura, în condițiile art. 71, notificarea despre deschiderea procedurii succesorale;

d) va efectua sau va dispune efectuarea de către executorul judecătoresc a inventarierii patrimoniului succesoral, daca a fost solicitată;

e) va întreprinde alte acţiuni în condiţiile legii.

(9) Întru aplicarea prevederilor alin. (3), dacă ultimul domiciliu al celui ce a lăsat moștenirea nu poate fi stabilit cu certitudine, ultimul domiciliu al celui ce a lăsat moștenirea se consideră locul ultimei sale reşedinţe temporare. În lipsă de reşedinţă temporară sau dacă aceasta nu se cunoaşte, ultimul domiciliu al celui ce a lăsat moștenirea se indică drept „necunoscut”.

Art 70 Legea Privind procedura notarială în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №246 din 15.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului