Articolul 21 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Procedura de licitaţie

(1) În cazul în care centralele electrice existente sau cele care urmează a fi construite şi măsurile de reglementare existente pentru desfăşurarea activităţilor din sectorul electroenergetic, precum şi măsurile întreprinse de management al eficienţei energetice şi/sau al cererii nu sînt suficiente pentru a se asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică, pentru a promova interesele de protecţie a mediului şi/sau pentru a promova noile tehnologii de producere a energiei electrice, Guvernul este în drept să iniţieze procedura de licitaţie pentru construcţia de noi capacităţi sau pentru creşterea capacităţilor existente de producere a energiei electrice.

(2) Procedura de licitaţie se va baza pe criterii obiective, transparente şi nediscriminatorii, iar etapele desfăşurării vor fi prevăzute într-un regulament aprobat de Guvern.

(3) Procedura de licitaţie se organizează de către Guvern sau, la decizia lui, de către organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul energeticii.

(4) Detaliile privind fiecare licitaţie pentru construcţia centralelor electrice sau pentru măsurile de management al eficienţei energetice şi/sau al cererii se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cu cel puţin 6 luni înainte de data-limită de prezentare a ofertei.

(5) Caietul de sarcini se pune la dispoziţia oricărei întreprinderi interesate astfel încît aceasta să dispună de timp suficient pentru a-şi depune oferta. În vederea asigurării principiului transparenţei şi nediscriminării, caietul de sarcini trebuie să conţină descrierea detaliată a prevederilor contractului şi a procedurii care trebuie urmată de către toţi participanţii la licitaţie, lista completă a criteriilor în baza cărora va fi efectuată selecţia ofertanţilor şi vor fi atribuite contractul, inclusiv stimulentele, şi/sau măsurile de sprijin care urmează să fie oferite prin ofertă.

(51) Măsurile temporare de stimulare a investițiilor pe piața energiei electrice de echilibrare pot conține obligații de serviciu public la prețuri reglementate pentru capacitățile de echilibrare.

(6) În cazul în care licitaţia este iniţiată pentru capacităţile de producere necesare, trebuie luate în considerare şi ofertele de furnizare a energiei electrice cu garanţii pe termen lung, provenite de la producătorii existenţi, cu condiţia ca acestea să permită acoperirea necesităţilor suplimentare de energie electrică.

(7) Informaţiile detaliate cu privire la fiecare procedură de licitaţie, stabilite de Guvern, se anunţă şi se publică pe pagina web oficială a Guvernului, precum şi pe pagina web oficială a Comunităţii Energetice. Informaţia cu privire la condiţiile pentru participare la licitaţie trebuie să fie făcută publică astfel încît toate întreprinderile înregistrate în ţările părți ale Comunităţii Energetice să dispună de suficient timp pentru a depune ofertele.

(8) Organizarea, monitorizarea şi controlul procedurii de licitaţie ţin de competenţa Guvernului, care este obligat să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura nedivulgarea informaţiilor oficiale cu accesibilitate limitată din oferte.

Art 21 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului