Articolul 47 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Eliberarea avizului de racordare la reţelele electrice

(1) Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să solicite racordarea instalaţiei de utilizare, a centralei electrice ce îi aparţine la reţeaua electrică a operatorului de sistem care îşi desfăşoară activitatea în limitele teritoriului autorizat prin licenţă.

(2) Operatorul sistemului de transport este obligat să elibereze solicitantului potenţial consumator final avizul de racordare în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la înregistrarea solicitării şi prezentarea documentelor stabilite în Regulamentul privind racordarea, iar operatorul sistemului de distribuţie eliberează avizul de racordare în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la înregistrarea solicitării şi prezentarea documentelor stabilite în Regulamentul privind racordarea. În cazul solicitării privind racordarea unei centrale electrice, avizul de racordare se eliberează de operatorul de sistem în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la înregistrarea solicitării şi prezentarea documentelor stabilite în Regulamentul privind racordarea, cu excepția cazului în care se solicită racordarea de către solicitant, consumator casnic sau potențial consumator casnic, în limitele puterii contractate de consum, a centralei electrice, destinată acoperirii consumului propriu de energie electrică, care utilizează surse regenerabile de energie.

(2-1) În cazul în care se solicită racordarea de către solicitant, consumator casnic sau potențial consumator casnic, în limitele puterii contractate de consum, a centralei electrice, destinată acoperirii consumului propriu de energie electrică, care utilizează surse regenerabile de energie, operatorul sistemului de distribuție este obligat să elibereze solicitantului respectiv avizul de racordare în termen de 10 zile de la înregistrarea solicitării și prezentarea documentelor stabilite în Regulamentul privind racordarea. Dacă solicitantul potențial consumator casnic solicită racordarea concomitentă a instalației de utilizare și a centralei electrice care utilizează surse regenerabile de energie, operatorul sistemului de distribuție eliberează un singur aviz de racordare. Dacă este necesară redimensionarea instalațiilor electrice ale solicitantului consumator casnic, operatorul sistemului de distribuție este obligat să indice în anexa la avizul de racordare informația grafică și datele tehnice complete pentru estimarea costurilor necesare, în vederea redimensionării instalațiilor respective.

(3) Avizul de racordare se eliberează gratuit. Operatorul de sistem este obligat să colaboreze cu solicitantul la alegerea şi realizarea celei mai avantajoase soluții de racordare. La eliberarea avizului de racordare, operatorul de sistem este obligat să comunice solicitantului costul estimat pentru executarea instalației de racordare. Se interzice includerea în avizele de racordare a cerințelor care nu sunt stabilite în mod expres în documentele normativ-tehnice sau a cerințelor de calitate superioare celor minime stabilite în documentele normativ-tehnice.

(4) Prin avizul de racordare eliberat, solicitantul poate fi obligat să suporte doar cheltuielile de construcţie a unei instalaţii de racordare care să corespundă puterii electrice solicitate. Nerespectarea acestei cerinţe are drept consecinţă rambursarea de către operatorul de sistem a diferenţei de cheltuieli dintre cheltuielile efectiv suportate de solicitant şi cele ce urmau a fi suportate conform legii.

(5) Operatorul de sistem este în drept să refuze eliberarea avizului de racordare doar în cazurile şi cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 46 alin. (3). Se interzice operatorului de sistem să condiţioneze racordarea de transmitere de către solicitant, cu titlu gratuit, a liniilor sau a staţiilor electrice pe care le deţine cu titlu de proprietate.

(6) Operatorul sistemului de transport nu este în drept să refuze racordarea unei centrale electrice pe motiv că acest fapt ar putea cauza în viitor posibile limitări de capacitate a reţelei electrice de transport, precum congestia în una din zonele îndepărtate ale reţelelor electrice de transport.

(7) Se interzice operatorului sistemului de transport să refuze un nou punct de racordare pe motiv ca ar suporta costuri suplimentare în legătură cu majorarea capacitații reţelei electrice de transport prin înlocuirea elementelor reţelei respective, aflate în imediata apropiere a punctului de racordare.

(8) Operatorul sistemului de distribuție este în drept să elibereze avize de racordare și în cazul în care capacitatea instalației de racordare a unui consumator final existent sau producător existent permite racordarea instalațiilor de utilizare sau centralelor electrice ale altor potențiali consumatori finali sau potențiali producători. Emiterea avizului de racordare în astfel de situații se efectuează după semnarea unui acord tripartit dintre operatorul sistemului de distribuție, consumatorul final existent/producătorul existent și potențialul consumator final/potențialul producător, prin care semnatarii stabilesc drepturile și obligațiile asumate. În acordul respectiv se prevede, în mod obligatoriu, că operatorul sistemului de distribuție prestează serviciul de distribuție a energiei electrice la aceiași parametri de calitate ca și unui utilizator de sistem a cărui instalație de utilizare sau centrală este racordată direct la rețeaua electrică de distribuție, pe parcursul perioadei în care există instalația de racordare respectivă a consumatorului final existent sau a producătorului existent. Cerințele respective se includ în avizul de racordare. Proiectul instalațiilor electrice se coordonează de operatorul sistemului de distribuție și de furnizorul de energie electrică, iar furnizorul include aceleași condiții în contractul de furnizare a energiei electrice sau de cumpărare ca și în cazul unui consumator final sau producător ale cărui instalații electrice sunt direct racordate la rețeaua electrică de distribuție.

Art 47 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului