Articolul 58 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. De folosință asupra proprietăţii unui terţ

(1) Dreptul de folosință asupra terenului pentru executarea lucrărilor necesare de construcție, reabilitare sau modernizare a rețelelor electrice se constituie în conformitate cu art. 57 alin. (2-1) și se întinde pe durata executării lucrărilor. La exercitarea dreptului menționat, operatorii de sistem, cu notificarea prealabilă a proprietarului terenului sau al bunului imobil, sînt în drept:

a) să depoziteze materiale, echipamente, utilaje și instalații necesare pentru executarea lucrărilor;

b) să desființeze culturi sau plantații, sau alte amenajări existente ori numai să le restrîngă în măsura strict necesară pentru executarea lucrărilor, în condițiile legii;

c) să extragă materiale, să capteze apă, în condițiile legii;

d) să instaleze utilaje și să lucreze cu acestea, să amplaseze birouri și locuințe pe șantier;

e) să sisteze ori să restrîngă activitățile proprietarului în măsura strict necesară pentru executarea lucrărilor menționate.

(1-1) Prin derogare de la prevederile art. 57 alin. (2-1), în cazul în care lucrările de construcție a rețelelor electrice implică obținerea unei autorizații de construire sau a unui act permisiv echivalent (în legătură cu construcția de noi rețele electrice sau porțiuni de rețele electrice, în legătură cu efectuarea lucrărilor de construcții capitale etc.), dreptul de folosință asupra terenului sau bunului imobil pentru executarea lucrărilor de construcție se constituie cu acordul prealabil al proprietarului terenului sau al bunului imobil respectiv.

(2) Dreptul de folosință prevăzut la alin. (1) încetează la expirarea termenului stabilit pentru executarea lucrărilor sau înaintea acestui termen – la data finisării anticipate a lucrărilor sau la data sistării acestora. Oricare dintre aceste situaţii trebuie notificată fără întîrziere proprietarului.

(3) Dreptul de folosință asupra terenului pentru exploatarea și întreținerea rețelelor electrice, prin efectuarea reviziilor, a reparațiilor și a altor intervenții necesare, în scopul asigurării funcționării lor normale, se constituie în conformitate cu art. 57 alin. (2-1) și se întinde pe toată durata existenței și, respectiv, a exploatării rețelelor electrice, iar exercitarea lui se face ori de cîte ori este nevoie pentru asigurarea funcționării normale a rețelelor electrice. În exercitarea dreptului menționat, operatorii de sistem, cu notificarea prealabilă a proprietarului terenului sau al bunului imobil, sînt în drept:

a) să depoziteze materiale, echipamente, utilaje și instalații pentru întreținere, revizie, reparație și alte intervenții necesare pentru asigurarea funcționării normale a rețelelor electrice;

b) să instaleze utilaje și să lucreze cu acestea;

c) să afecteze culturi, plantații sau alte amenajări existente și să restrîngă activitățile proprietarului în măsura și pe durata strict necesare pentru executarea lucrărilor de întreținere, revizie, reparație sau a altor intervenții pentru asigurarea funcționării normale a rețelelor electrice.

(4) În scopul amenajării rețelelor de iluminat public, autoritățile administrației publice locale beneficiază de dreptul de a utiliza cu titlu gratuit stâlpii rețelelor electrice de distribuție, pe baza unui contract de comodat încheiat cu operatorul sistemului de distribuție. Clauzele obligatorii ale acestui contract de comodat se elaborează și se aprobă de Agenție, reglementând drepturile și obligațiile părților contractante.

(5) Amenajarea de către autoritățile administrației publice locale a rețelelor de iluminat public se realizează în baza Normelor de amenajare a rețelelor de iluminat public, elaborate și aprobate de Agenție în temeiul art.7 alin. (1) lit. g-4), iar exploatarea acestora se realizează conform Normelor minime de exploatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici, elaborate și aprobate de Agenție în temeiul art. 7 alin. (1) lit. g-2).

(6) Normele de amenajare a rețelelor de iluminat public stabilesc cerințe obligatorii față de modul de amenajare, de reconstrucție și de protecție a rețelelor de iluminat public, inclusiv a celor amenajate pe stâlpii rețelelor electrice de distribuție.

(7) În scopul creșterii gradului de securitate individuală și colectivă, autoritățile administrației publice locale beneficiază cu titlu gratuit de dreptul de a amplasa echipamente electronice de supraveghere video, precum și componentele necesare funcționării acestor echipamente doar pe stâlpii rețelelor electrice de distribuție cu tensiunea mai mică de 1 kV. În acest sens, autoritățile administrației publice locale semnează un contract cu operatorul sistemului de distribuție, ale cărui clauze stabilesc drepturile și obligațiile părților, inclusiv condițiile tehnice de amplasare a echipamentelor electronice de supraveghere video. Contractul se încheie în baza cererii scrise a autorității administrației publice locale, în care se indică locul amplasării echipamentelor electronice de supraveghere video, precum și a componentelor necesare funcționării acestor echipamente. Solicitarea altor documente nu poate servi drept temei pentru operatorul sistemului de distribuție de a refuza încheierea contractului.

(8) Amplasarea și exploatarea de către autoritățile administrației publice locale a echipamentelor electronice de supraveghere video, precum și a componentelor necesare funcționării acestor echipamente se realizează de către personal electrotehnic calificat și autorizat la grupa de securitate electrică în conformitate cu prezenta lege, cu respectarea cerințelor documentelor normativ-tehnice care reglementează modul de amenajare și de exploatare în siguranță a rețelelor și instalațiilor electrice, precum și cu respectarea prevederilor Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

(9) Operatorul sistemului de distribuție poate interzice autorităților administrației publice locale amenajarea rețelelor de iluminat public și amplasarea echipamentelor electronice de supraveghere video, prevăzute la alin. (4)–(8), în cazul în care amenajarea/amplasarea acestora pe stâlpii rețelelor electrice de distribuție ar pune în pericol viața și sănătatea persoanelor, integritatea bunurilor sau ar împiedica desfășurarea anumitor activități.

Art 58 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului