Articolul 26 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Separarea operatorului sistemului de transport

(1) Întreprinderea electroenergetică care deţine cu titlu de proprietate şi exploatează reţelele electrice de transport îşi desfăşoară activitatea în calitate de operator al sistemului de transport cu respectarea condițiilor licenței pentru transportul energiei electrice.

(2) Operatorul sistemului de transport trebuie să fie independent de întreprinderile electroenergetice care desfăşoară alte activităţi ce nu au legătură cu transportul energiei electrice. Pentru a asigura independenţa operatorului sistemului de transport, aceeași persoană sau aceleaşi persoane nu sînt în drept:

a) să exercite, direct sau indirect, controlul asupra unei întreprinderi care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare şi să exercite, direct sau indirect, controlul sau să exercite vreun drept asupra operatorului sistemului de transport sau în legătură cu o reţea electrică de transport;

b) să exercite, direct sau indirect, controlul asupra operatorului sistemului de transport sau în legătură cu o reţea electrică de transport şi să exercite, direct sau indirect, controlul sau să exercite vreun drept asupra unei întreprinderi care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare;

c) să numească membri în consiliul de supraveghere, în consiliul de administraţie sau în alte organe care reprezintă întreprinderea din punct de vedere juridic, în cazul operatorului sistemului de transport sau în cazul reţelei electrice de transport, şi, de asemenea, să exercite, direct sau indirect, controlul sau să exercite vreun drept asupra unei întreprinderi care desfăşoară una dintre activităţile de producere sau de furnizare;

d) să fie membru/membri în consiliul de supraveghere, în consiliul de administraţie sau în alte organe care reprezintă întreprinderea din punct de vedere juridic, atît în cazul unei întreprinderi care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare, cît şi în cazul operatorului sistemului de transport sau al unei reţele electrice de transport.

(3) Drepturile menţionate la alin. (2) lit. a) – c) cuprind, în special:

a) competenţa de a exercita drepturi de vot;

b) competenţa de a numi membri în consiliul de supraveghere, în consiliul de administraţie sau în alte organe care reprezintă întreprinderea din punct de vedere juridic;

c) deţinerea unei cote majoritare.

(4) Obligaţia prevăzută la alin. (1) se consideră îndeplinită în cazul în care două sau mai multe întreprinderi ce deţin reţele electrice de transport au creat o asociaţie în participaţiune care exercită în două sau mai multe ţări părți ale Comunităţii Energetice rolul de operator al sistemului de transport în raport cu reţelele electrice de transport în cauză. Nicio altă întreprindere nu poate lua parte la asociaţia în participaţiune decît dacă a fost desemnată ca operator de sistem independent sau ca operator de transport independent în urma îndeplinirii cerinţelor corespunzătoare privind separarea şi dacă a fost certificată în conformitate cu termenele şi condiţiile stabilite în prezenta lege.

(5) În cazul în care persoana sau persoanele menţionate la alin. (2) reprezintă un organ central de specialitate al administraţiei publice, două organe centrale de specialitate ale administraţiei publice separate care exercită controlul asupra operatorului sistemului de transport sau asupra unei reţele electrice de transport, pe de o parte, şi asupra unei întreprinderi care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare, pe de altă parte, nu se consideră a fi aceeaşi persoană sau aceleaşi persoane.

(6) Întreprinderile electroenergetice care au luat deja măsuri aferente separării contabile, funcţionale sau legale, ce asigură o independenţă mai mare a operatorului sistemului de transport în cadrul întreprinderilor electroenergetice integrate, nu pot anula aceste măsuri.

(7) Se interzice operatorului sistemului de transport care face parte dintr-o întreprindere electroenergetică integrată pe verticală să transmită informaţia ce constituie secret comercial, deținută de operatorul sistemului de transport şi/sau de personalul său, întreprinderii care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare.

(8) În sensul prezentului articol, noţiunea de „întreprindere care desfăşoară una din activităţile de producere sau de furnizare” include noţiunea de „întreprindere care desfășoară una din activităţile de producere sau de furnizare” în sensul Legii nr. 108 din 27 mai 2016 cu privire la gazele naturale, iar termenii „operatorul sistemului de transport” şi „reţea de transport” vizează şi noţiunea de „operator al sistemului de transport” şi de „reţea de transport” cu semnificaţia prevăzută în legea menţionată.

(9) Agenţia monitorizează respectarea de către operatorul sistemului de transport a condiţiilor stabilite prin prezenta lege în vederea asigurării separării şi a independenţei acestuia.

Art 26 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului