Articolul 63 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Prevederi generale

(1) Toţi consumatorii finali sînt eligibili să li se furnizeze energie electrică de către orice furnizor ales şi au dreptul la furnizarea energiei electrice în bază de contract, în condiţii de accesibilitate, de continuitate şi de fiabilitate. 

(2) Orice consumator final este în drept să încheie contract de furnizare a energiei electrice cu orice furnizor, la alegere. Durata contractului de furnizare şi preţul energiei electrice furnizate se negociază de către furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă. Furnizorii sînt obligaţi să încheie contracte pentru prestarea serviciului de transport, a serviciului de distribuţie a energiei electrice, pentru a asigura livrarea energiei electrice pînă la locul de consum al consumatorilor finali deserviţi.

(3) Fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, cu condiţia că şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate față de furnizorul actual, de asemenea are dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică. La schimbarea furnizorului, consumatorul final nu poate fi obligat la plata vreunei taxe.

(4) Consumatorii casnici şi societăţile comerciale mici beneficiază de dreptul la serviciu universal.

(4-1) Pentru locurile de consum pentru care consumatorii finali fac uz de dreptul de a schimba furnizorul căruia i-a fost impusă obligația de serviciu public prevăzută la art. 72 și încheie un contract de furnizare a energiei electrice la preț negociat sau pentru care consumatorii finali rezoluționează contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu un furnizor căruia i-a fost impusă obligația de serviciu public prevăzută la art. 72, consumatorii finali sunt în drept să solicite furnizorului serviciului universal încheierea contractului de furnizare a energiei electrice la expirarea termenului de 12 luni de la data rezoluționării contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul serviciului universal.

(5) Toţi consumatorii finali care şi-au pierdut furnizorul în anumite circumstanţe (furnizorul îşi încetează activitatea, furnizorului i s-a suspendat sau i s-a retras licenţa, furnizorul este în imposibilitate de a furniza energie electrică) au dreptul de a beneficia, pentru o anumită perioadă de timp, stabilită în conformitate cu art. 73, de furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opţiune.

(6) În baza unei înţelegeri exprese, consumatorul final autorizează accesul gratuit al furnizorului cu care a încheiat contract de furnizare a energiei electrice sau cu care intenţionează să încheie un astfel de contract la datele de evidenţă a consumului său de energie electrică deţinute de operatorul de sistem. Operatorul sistemului de transport și operatorul sistemului de distribuţie sînt obligați, în baza acceptului în scris al consumatorului final respectiv, să prezinte aceste date furnizorului în cauză. Condiţiile generale care definesc modalitatea de prezentare a datelor şi procedura de acordare a accesului la date pentru furnizori şi pentru consumatorii finali sînt stabilite în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice. Nici consumatorii finali, nici furnizorii nu suportă costuri suplimentare pentru acest serviciu. 

(7) Pentru locul/locurile de consum pentru care consumatorii noncasnici au încheiat contract de furnizare a energiei electrice cu furnizorul serviciului universal sau cu furnizorul de ultimă opțiune nu se permite încheierea a două sau a mai multor contracte de furnizare a energiei electrice cu diferiți furnizori.

(8) Instalaţiile electrice ale consumatorilor finali nu trebuie să pună în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor, să prejudicieze proprietatea, să provoace deranjamente în funcţionarea normală a obiectelor sistemului electroenergetic şi să afecteze furnizarea energiei electrice către alţi consumatori finali.

(9) În cazul perturbărilor tehnice sau de altă natură în furnizarea energiei electrice care nu sînt cauzate de instalaţiile sale, consumatorul final este în drept să ceară eliminarea acestor perturbări în cel mai mic termen posibil, în conformitate cu Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice și cu Regulamentul privind furnizarea energiei electrice. 

(10) Întreruperile cauzate de punerea în aplicare a măsurilor de limitare a livrărilor, întreprinse în caz de perturbări pe piaţa energiei electrice, nu sînt considerate perturbări în furnizarea energiei electrice conform alin. (9).

(11) Consumatorul angro este în drept să cumpere energie electrică pentru acoperirea necesităților proprii și a necesităților altor consumatori finali. Consumatorul angro semnează contractul de vânzare a energiei electrice cu consumatorul final în urma negocierilor.

(12) În cazul în care instalațiile electrice ale unui consumator final sunt racordate la instalația de utilizare a altui consumator final, a cărui instalație de utilizare este racordată la rețeaua electrică de distribuție și care nu este obligat să obțină autorizația de operator al sistemului de distribuție închis, primul consumator final este în drept să vândă energie electrică altor consumatori finali, el fiind considerat consumator angro.

Art 63 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului