Articolul 37 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Gestionarea congestiilor

(1) Problemele legate de congestii în reţelele electrice de transport trebuie să fie rezolvate prin soluţii nediscriminatorii, bazate pe mecanisme de piaţă, care să ofere semnale economice eficiente participanţilor la piaţa energiei electrice. Problemele legate de congestii în reţelele electrice se soluţionează prin modalităţi care nu au legătură cu tranzacţiile de energie electrică, adică modalităţi care nu implică o selectare între contractele participanţilor individuali la piaţa energiei electrice.

(2) Operatorul sistemului de transport, în măsura posibilităţilor tehnice, compensează solicitările de capacitate ale oricărui flux de energie electrică în direcţii opuse pe linia de interconexiune congestionată pentru a utiliza această linie la capacitatea maximă.

(3) Ţinînd cont de necesitatea asigurării securității în exploatarea sistemului electroenergetic, operatorul sistemului de transport acordă prioritate tranzacţiilor care înlătură congestiile.

(4) În legătură cu alocarea capacităţii interconexiunilor, în cazul survenirii congestiilor, operatorul sistemului de transport organizează licitaţii privind alocarea capacităţii interconexiunilor şi percepe plăţi pentru capacitatea alocată în conformitate cu prevederile Regulamentului privind accesul la reţelele electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere şi gestionarea congestiilor.

(5) Veniturile obţinute în legătură cu alocarea capacităţii interconexiunilor se utilizează de operatorul sistemului de transport în următoarele scopuri:

a) garantarea disponibilităţii reale a capacităţilor alocate;

b) menţinerea sau majorarea capacităţilor de interconexiune prin investiţii în reţeaua electrică de transport, în special în interconexiuni noi.

(6) Dacă veniturile obţinute de operatorul sistemului de transport nu pot fi utilizate în mod eficient în scopurile prevăzute la alin. (5), Agenţia va lua în considerare aceste venituri neutilizate în calculul tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice sau aceste venituri vor fi plasate într-un cont intern separat al operatorului sistemului de transport pînă atunci cînd vor putea fi utilizate în scopurile prevăzute la alin. (5).

(7) În cazul în care capacitatea solicitată a reţelei electrice de transport de către toţi participanţii la piaţa energiei electrice este mai mică decît capacitatea totală disponibilă a interconexiunii şi nu există congestii, operatorul sistemului de transport oferă capacitate tuturor participanţilor la piaţa energiei electrice, fără a impune taxe suplimentare pentru gestionarea congestiilor.

(8) Operatorul sistemului de transport este obligat să informeze Agenţia cu privire la utilizarea de facto a reţelelor electrice de transport şi cu privire la destinaţia veniturilor încasate în legătură cu utilizarea reţelelor electrice de transport pentru tranzacţiile transfrontaliere, inclusiv în cazul gestionării congestiilor.

(9) Operatorul sistemului de transport întocmeşte şi prezintă un raport cu privire la îndeplinirea funcţiilor stabilite în prezentul capitol, precum şi orice altă informaţie solicitată de Agenţie, inclusiv pentru a fi prezentată, la necesitate, Secretariatului Comunităţii Energetice. Acest raport cu privire la fluxurile transfrontaliere, alocarea capacităţilor şi gestionarea congestiilor în anul precedent se publică pe pagina electronică a operatorului sistemului de transport.

Art 37 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului