Articolul 68 din Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova. Furnizarea energiei electrice

(1) Furnizarea energiei electrice se efectuează de furnizorii care deţin licenţă pentru furnizarea energiei electrice.

(2) Furnizorii sînt obligaţi să furnizeze energie electrică consumatorilor finali în conformitate cu condiţiile stabilite în prezentul capitol, în licenţă şi în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice. 

(3) Furnizarea energiei electrice consumatorilor finali se efectuează la preţuri nereglementate, de piaţă, în bază de contract negociat între furnizor şi consumatorul final.

(4) Termenele şi condiţiile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice se stabilesc în prezenta lege şi în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice.

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (3), consumatorii casnici şi societăţile comerciale mici au dreptul la furnizarea energiei electrice de către furnizorul serviciului universal la preţuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii şi uşor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliţi, în conformitate cu prezenta lege şi în condiţiile stabilite în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice.

(6) Consumatorii finali care şi-au pierdut furnizorul în anumite circumstanţe (furnizorul îşi încetează activitatea, furnizorului i s-a suspendat sau i s-a retras licența, furnizorul este în imposibilitate de a furniza energie electrică) au dreptul la furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opţiune la preţuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii şi uşor de comparat, pentru o perioadă limitată de timp, de cel mult 90 de zile calendaristice, în conformitate cu prezenta lege şi în condiţiile stabilite în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice.

(7) Furnizorii achiziţionează energie electrică pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa organizată de energie electrică, cu respectarea condiţiilor stabilite în prezenta lege, inclusiv ţinînd cont de statutul prioritar al energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare urbane şi al energiei electrice de la centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie.

(8) Furnizorul serviciului universal și furnizorul de ultimă opțiune cumpără energie electrică în modul stabilit de Agenție, la cele mai mici costuri posibile, în condiții transparente și nediscriminatorii, asigurând totodată îndeplinirea cerințelor de securitate energetică, precum și fiabilitatea furnizării energiei electrice către consumatorii finali. Acești furnizori sunt obligați să încheie sau să prelungească contractele de cumpărare a energiei electrice și să le prezinte spre informare Agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente. Agenția monitorizează licitațiile organizate în conformitate cu prevederile prezentei legi și ale Regulilor pieței energiei electrice.

 (8-1) În scopul îndeplinirii cerințelor de la alin. (8), furnizorul serviciului universal și furnizorul de ultimă opțiune organizează licitații pentru cumpărarea cantităților de energie electrică necesare. Licitațiile se organizează pentru produse licitate distincte, iar furnizorul serviciului universal și furnizorul de ultimă opțiune desemnează drept câștigători ai licitației cel puțin doi ofertanți clasați în ordinea crescătoare a prețurilor, care oferă cantități de energie electrică din surse diferite, suficiente să asigure necesitățile consumatorilor finali deserviți de furnizor. Furnizorul serviciului universal și furnizorul de ultimă opțiune atribuie ofertanților câștigători cantitățile de energie electrică în limitele cotelor maxime, aprobate prin hotărârea Agenției înainte de depunerea ofertelor în cadrul licitației, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile oferite.

 (9) Furnizorul care are obligaţia de serviciu public să presteze serviciu universal şi/sau să asigure furnizarea de ultimă opţiune își îndeplinește obligațiile în limitele teritoriului stabilit de Agenţie și încheie, la solicitare, contracte de furnizare a energiei electrice cu orice consumator final care are dreptul la acest serviciu conform prezentei legi, cu respectarea Regulamentului privind furnizarea energiei electrice, şi la preţurile reglementate aprobate de Agenţie. Termenele şi condiţiile care trebuie respectate la încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice în contextul obligaţiilor de serviciu public, precum şi clauzele obligatorii ce urmează să fie incluse în contractele respective se stabilesc în Regulamentul privind furnizarea energiei electrice.

(10) Furnizorul serviciului universal, furnizorul de ultimă opţiune, furnizorul central de energie electrică sînt în drept să vîndă energie electrică și în condiții de piață, la preţuri negociate, cu condiţia ţinerii contabilităţii separate pentru fiecare tip de furnizare.

Art 68 Legea Cu privire la energia electrică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №107 din 27.05.2016, versiune în vigoare din 25.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului